Domácí veka nejen pro silvestrovskou oslavu

Domácí veka se mi do kuchyně nastěhovala až letos. Doposud začínala moje cesta za slavnostními obloženými chlebíčky běháním po pekárnách a sháněním dobré veky.

Před čtyřmi roky jsem tu napsala, že domácí rohlíky jsou hračka. A víte, co vám povím o vece? Domácí veka je ještě větší hračka. Těsto na veku má skoro stejné složení jako rohlíky, jenom odpadá práce se zamotáváním housek a rohlíků. Uděláte dva bochánky a hotovo.

Jaké těsto potřebuje domácí veka

Pokud jste si nikdy ve své kuchyni nezahrávali s domácími rohlíky a nikdy nepřipravovali těsto na toto jednoduché tukové pečivo, přečtěte si prosím nejdřív můj článek a recept:

Domácí rohlíky a housky

Je v něm vysvětleno a zodpovězeno úplně všechno, co by se při domácí přípravě tohoto slaného kynutého pečiva mohlo hodit. Tady už se budu dál zaobírat jenom tím, v čem se domácí veka od rohlíků a housek liší.

Moc toho ovšem nebude.

Odlišnosti ve složení těsta

V první řadě se veka trochu liší složením těsta. Jenom maličko.

Jestliže jsem u rohlíků připouštěla jako tuk máslo, sádlo i rostlinný olej, zde bych se vřele přimlouvala výhradně za máslo. Líp voní, líp chutná, a dávám ho do těsta na veku ještě víc než do rohlíků.

Dál mám v receptu na domácí veku méně droždí než u rohlíků. Chci, aby veka kynula pomaleji a kontrolovaněji – ono tohle těsto totiž kyne samo. Díky tomu nebude droždí v upečené vece tolik cítit.

Těsto na veku i na rohlíky obsahuje celkem dost tekutiny, takže jakmile ho začnete zadělávat, pomyslíte si něco o tom, že z tohoto poměru surovin nikdy nemůže vzniknout tvárné těsto. Vydržte minutu nebo dvě hníst těsto v robotu a hned toto tvrzení odvoláte; mouka tekutinu nasaje, hnětením se to ještě podpoří a celá mísa robota se během hnětení vyčistí. Mouku přidejte, pouze pokud by těsto i po 10 minutách hnětení vypadalo příliš mokré a lepivé a ulpívalo na stěnách nádoby.

Jak zamotat domácí veku

Tvarování veky zvládnete levou zadní.

Z uvedeného množství budete mít veky dvě, vykynuté těsto tedy nejprve vyklopte, splácněte a rozkrojte na dvě poloviny.

Každou půlku rukama roztáhněte zhruba do obdélníku a ten pak přeložte na třetiny, tím se pocit obdélníkového tvaru podstatně vylepší a posílí.

Snažte se pracovní plochu pokud možno nepodsypávat moukou, anebo jen maličko. Těsto by se k ní lepit nemělo, je-li dobře prohnětené a vykynuté a pokud kynulo v míse letmo potřené olejem. Válečkem každý obdélník rozválejte do většího oválu, dlouhého aspoň 35 cm, širokého o něco méně.

těsto na domácí veku

Kratší strany oválu přehněte dovnitř.

rozválené těsto na domácí veku

Ovál zarolujte a konec těsta zaštipováním spojte se zbytkem, aby se váleček nerozmotal.

domácí veka před kynutím

Nakonec tenhle váleček ještě párkrát jemně a bez velkého tlaku poválejte na kuchyňské lince. Upravte tvar a spojem dolů položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete vodou, zakryjte, a takto nechte podruhé vykynout na dvojnásobek velikosti. Bude to trvat polovinu času co první kynutí.

vykynuté veky před pečením

Jak se peče domácí veka

Vykyntué veky na povrchu před samotným pečením ještě potřete, protože je hezké, když dostanou lesk. K tomuto účelu se hodí jak bílek rozšlehaný s vodou, tak žloutek rozšlehaný s vodou, tak i vajíčko rozšlehané s vodou. Použijte tedy, co zrovna máte.

Pokud jste si už dřív pořídili pečicí kámen do trouby, určitě se mu zde nebraňte, veky budou hezčí a vláčnější. Včas ho dejte do trouby předehřát, aby naakumuloval dost tepla. Vykynuté veky i s papírem na pečení přesuňte přímo na něj. Jestliže kámen nemáte, nic se neděje, veky upečete v pohodě i bez něj.

Veky vkládám do trouby dobře a pečlivě předehřáté na 190 stupňů. Po 10 minutách tlumím teplotu na 170 stupňů a dopékám ještě dalších 20-25 minut – podle toho, zda peču s kamenem a tedy kratší dobu, nebo bez něj.

Jakmile mají veky zlatavou barvu a při dotyku se nepropadají, jsou upečené. Nepíchejte do nich a ani je nijak netestujte, naopak je nechte po upečení dost vychladnout, než do nich zakrojíte.

Hezký konec roku a dalším zdolaným kuchařským výzvám zdar!

PS. Tady je ještě odkaz na článek, jak zdobit chlebíčky a jednohubky. Mohl by se v souvislosti s dnešní domácí vekou hodit: Chlebíčky a jednohubky.

domácí veka recept
 

Domácí veka

Celkový čas: 2 hours

Množství: 2 veky

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 300 ml vlažného mléka (pozor, aby nemělo teplotu větší než 40 stupňů!)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 10 g soli
  • 80 g másla
  • 1 vejce nebo 1 žloutek nebo 1 bílek na potření

Postup

  1. Droždí umístěte do menší misky, posypte cukrem a rozšťouchejte vidličkou pokud možno na kaši. Zasypte lžící mouky z předem odváženého množství, přilijte třetinu mléka, rozmíchejte a nechte 10 minut zpěnit na kvásek. Pokud se po deseti nebo patnácti minutách v misce nic neděje, začněte znovu s novým droždím, toto spí věčným spánkem a těsto vám nenadzvedne.
  2. Mouku smíchejte se solí a máslem nakrájeným na kostičky. Vložte do kuchyňského robota s hnětacím hákem a nechte minutu promíchat, vznikne suchá hrubá drobenka. K ní přilijte zbytek mléka a zpěněný kvásek a nejprve na nízkou rychlost, poté na o stupeň nebo dva vyšší, nechte hníst 8-10 minut, až vznikne hebké, téměř nelepivé těsto, měkké a poddajné jako plastelína. Zdá-li se vám v průběhu příliš suché, přilijte lžíci nebo dvě mléka, anebo přisypte mouku, pokud je tak vlhké, že se lepí na mísu i po několika minutách hnětení (zpočátku se lepit může, dokonce by se lepit mělo). Přesný poměr vždy trochu závisí na kvalitě mouky.
  3. Uhnětené těsto vložte do mísy lehce vytřené olejem, zakryjte ho fólií, aby neosychalo, a nechte při pokojové teplotě kynout 50-60 minut, až získá dvojnásobný objem. Není třeba čekat, až zaplní celou mísu. Řiďte se dvojnásobkem.
  4. Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte z mísy a rozkrojte ho na polovinu. Každou rukama vytvarujte do tvaru delšího obdélníku a ten přeložte na třetiny, čimž vznikne poněkud přesnější obdélník nebo čtverec. Válečkem rozválejte na ovál velký asi 35 x 25 cm. Kratší strany zahněte dovnitř, ovál smotejte na dlouhého hada, a spoj zaštípněte tak, aby se propojil s vrstvou těsta pod ním. Rukama krátce a jemně poválejte po kuchyňské lince, tím se tvar vylepší, a potom spojem dolů položte na připravený plech.
  5. Zamotané veky potřete vodou, zakryjte igelitem nebo přiklopte hlubokým plechem a nechte 25 minut kynout. To je dostatečně dlouhá doba, abyste vyhřáli troubu na 190 stupňů. Máte-li dostatečně velký kámen na pečení, na který se vejdou obě veky, předehřejte si ho v troubě taky.
  6. Vykynuté veky potřete vajíčkem (nebo samotným žloutkem či bílkem) rozšlehaným s 2 lžícemi vody.
  7. Veky z plechu stáhněte i s papírem na nahřátý kámen, anebo vložte i s plechem do trouby, pokud kámen nepoužíváte. Pečte 10 minut, potom stáhněte teplotu na 170 stupňů a ještě 20-25 minut dopékejte, až veky hezky zezlátnou a budou na omak zpevněné.
  8. Upečené pečivo nechte vychladnout na mřížce, než ho rozkrájíte na plátky a pustíte se do přípravy chlebíčků.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Musim zkusit!!!! Chlebicky nedelam , ale pouziji na domaci Subway Sandwich…ten delam! Dekuji

    1. Dala byste prosím recept na domácí subway? ? ?

  2. Díky za celoroční náměty na vaření.Většinu jsem vyzkoušela a docela se povedlo.
    Přeji radostné prožití svátků v kruhu rodiny a v novém roce hodně zdraví a spoustu dalších nápadů.Srdečně zdraví Marie

  3. Jaroslav S. says:

    Milá Flo, veku sice péci nehodlám, připojuji se k těm, kteří rádi otevírali čtvrtek co čtvrtek Tvou stránku s mnohdy úplně dosud neznámými nápady a podněty, recepty k okamžitému či budoucímu použití. Nejednou jsem se přiznal, že přes můj pokročilý věk objevuji nové, či mnohdy dávno zapomenuté. Snad budu moci Tvých rad využívat i v roce příštím, do kterého Ti přeji /item celé rodině blízké a té naší Emailoklubové/ vše dobré , ba nejlepší, stejně tak přeji pohodové Vánoce, byť doba tomu nesvědčí…
    Díky za vše, co pro nás děláš – Jarda

    1. Marcela flair says:

      Taky přeji pohodové svátky a vše nej do nového roku!!! Marcela

    2. Jarda jak poděkování tak i přání do roku příštího řekl tak úplně a tak hezky, že bych to musel jen opakovat. Tak jsem si dovolil se k Jardovu přání jen připojit.
      Tonda

  4. Dobrý den, určitě veku vyzkouším. Jeden recept mám, pekla jsem podle něj, ale už po přečtení toho tvého si myslím, že to bude něco onačejšího, lepšího. Díky za velmi cenné rady, které určitě přijdou vhod i zkušenějším kuchařkám. Přeji tobě i všem krásné a pohodové vánoce bez ohledu na to, co se právě děje. Je jen na nás, jaký si ten letošní vánoční čas uděláme. Hodně zdraví a štěstí do příštích dnů 🙂

    1. Máte krásné recepty, velmi ráda se inspirují. A vše je vždy hezky popsané. Ale zdá se mi že 15g droždí na 500g mouky strašně moc. Věky dělám a taky bagety na 1kg mouky puziju jen 10-12g droždí.

  5. Dobry den,

    cerstve drozdni bouzel v UK snadno neoupim. Kolik by bylo potreba suseneho?
    Dekuji.

    1. Ve své kuchařce mám zapsáno, že 10 g čerstvého = 1 lžička sušeného droždí. Ale zatím jsem takový převod nezkoušela a myslím, že to mám také z nějakého komentáře na internetu, tak za to úplně neručím.

    2. Záleží od droždí. Ale naše kostka droždí se používá „na kilo mouky“, na vašem pytlíku taky určitě bude napsané, na kolik mouky to je (to nemá mnoho společného s tím, kolik mouky a droždí je v receptu, je to jenom referenční hodnota). Tak potom stejný poměr, ať žije trojčlenka 🙂

    3. Dobrý den, pokud vím, 21 g čerstvého droždí (polovina kostky) obvykle odpovídá 8 g droždí sušeného (jednomu pytlíčku). Doufá, že je to správný převod 🙂

    4. opsáno:
      Platí, že 1 g instantního droždí = 2,5 g čerstvého droždí a zároveň odměrková lžička, tedy 5 ml, by mělo obsahovat cca 3 g instantního droždí.

    5. Gábina says:

      Vkládám převod ze stránek http://www.pekarnomanie.cz/cerstve-drozdi-instantni-susene/
      Platí, že 1 g instantního droždí = 2,5 g čerstvého droždí
      (a zároveň – 5 ml, což je odměrková lžička, by mělo obsahovat asi 3 g instantního droždí).

    6. Je to asi na osobní zkušenosti. To, co je na pytlíku, ne vždy plati v reálu. Teď tu mám před sebou 4 různé druhy sušeného droždí:

      1) saf-instatnt 10g – na 1 kg mouky
      2) Dr. Oetker 7g – na 500 g mouky
      3) Bio Kefe (DM) 9g na 500 g mouky
      4) Labeta 7g na 500 g mouky

      Co výrobce, to jiný poměr droždí k mouce.
      Některé z nich mám vyzkoušené, ale raději volím klasickou kostku, ta většinou nezklame. V UK máte jistě instatntní od jiných výrobcu, tudíž těžko radit.

    7. Lucie, droždí se dá koupit v UK v obchodě Sainsbury’s…U oddělení pečiva se zeptej. Prodávají na váhu

  6. Barbora says:

    Ahoj Flo, od jara jsem členkou e-mailového klubu a musím říct, že přihlásit se a koupit si tvé knihy bylo nejlepší rozhodnutí tohoto roku. Děkuji za každočtvrteční čtení, které mne vždy nakopne k novým kuchařským výkonům. Nejvděčnější jsem za tvou knihu Hovory s řezníkem. Její vydání přišlo akorát ve chvíli, kdy jsem se rozhodla po letech začít znovu jíst maso. Ostychu z pultu s masem jsem se ještě úplně nezbavila, ale kila po porodu konečně přestala ubývat díky výživnějším jídlům. Kila miminka naopak vesele přibývají 🙂 Přeji ti klidný konec roku a spokojenost v tom dalším. Tvá čtenářka Bára

  7. Milá Florentýnko!
    úžasná inspirace na dny domácího volna – upéct si veku 🙂 Z celého srdce Ti děkuji za Tvou skvělou vzdělávací práci a za lásku s jakou se s námi dělíš o své skvělé recepty.
    Přeji Ti krásné a pohodové Vánoce, mnoho štěstí a zdraví v Novém roce a těšíme se na další pokračování s Tebou!
    S úctou Zuzka

  8. Ahoj Florentýnko, toť je velmi dobrý recept a hodí se mi i pro jiné příležitosti,ne jen na silvestrovské chlebíčky a chuťovky. My si v našem městysu musíme chlebíčkovou veku objednat. Nebývá ke koupi běžně,jen pár kusů a jak přijdu pozdě mám smůlu. A vypydá krásně ,je zlatavá,že mám chuť experimentovat hned. Zdravím Tě a přeji pohodové dny ,hlavně buďte všichni zdraví!!! Alča

  9. Šotek jeden ,má být vypadá,promiň,překlep se vloudil a už se nedal stahnout. Chtěla jsem být rychlá…

  10. MILA FLO, JAKO VZDY JSI PREKVAPILA VYBORNYM RECEPTEM. PRAVE VEKU JSME HLEDALI.
    VYZKOUSELI JSME JIZ PAR JINYCH RECEPTU, ALE TEN TVUJ SE ZDA NEJLEPSI. MOC DEKUJEME A PREJEM TOBE I CELE TVE RODINE TY NEJLEPSI SVATKY VCETNE HODNE ZDRAVI, STESTI A MNOHO DALSICH OSVEZUJICICH NAPADU DO NASI KUCHYNE V NOVEM ROCE
    2021.
    BRENT

  11. Milá Flo, jako obyčejně, opět super a v pravý čas. Díky, díky, to musím zkusit 🙂

  12. Milá Flo, veku jsem již pekla a byla fajn. Ale místo mléka jsem dávala vodu. Žádný recept, kde bylo mléko, ať už byl na rohlíky, bulky či veku, se mi neosvědčil. Vždy to totiž chutnalo moc „buchtoidně“ (rozuměj „jako buchta“), což mě odrazuje. Ale možná, že Tvůj recept vyzkouším a uvidím, zda se mi zalíbí.

  13. Milá Flo, preji krasne svatky Tobe a cele Tve rodine. Jsem tu kratce, ale oslovila jsi mne na prvni „pohled“. Nejenom kucharskeho umeni znala, ale vtipna, vesela. Lehce se tve psaní cte, cloveku je hned krasne u srdce. Na tve rady se budu moc tesit, i kdyz jsem uz letita domaci kucharka. Ale moc ráda zkousim a vylepsuji a tve rady jsou bezva. Mam te rada. Jarmila

  14. Ahoj Florentýno,
    dík za všechny recepty většinou byly super. Ačkoliv se pohybuju v kuchyni už dlouho, mám se pořádat co učit. A teď k té vece. Nedávno jsem pekla rohlíky a manžel si moc pochutnal tak doufám, že veka se také povede.
    Ná závěr přeji všem hodně optimismu do dalšího roku a hlavně berte vše s nadhledem.

  15. Markéta says:

    Milá Flo, děkuji za opět dobrý tip na něco dobrého. Kupované veky nám již delší dobu moc nechutnají. Tak se těším, že rodinu překvapím. Díky

  16. Božena says:

    Milá Florentýnko!
    Moc díky za tento recept a všechny ty letošní. Veku jsem už pekla, ale ráda vyzkouším.
    Nedávala jsem mléko, tak se uvidí.
    Chtěla bych ti popřát krásné Vánoce a hlavně zdraví celé tvé rodině v Novém roce.
    Moc se těším na další recepty.

  17. Milá Flo. Opět dnes došla krásná inspirace – veka je úžasná. Díky za všechny letošní recepty, rady, návody. Díky ostatním za náměty z diskuse.
    Přeji nám všem KLIDNÉ NADCHÁZEJÍCÍ SVÁTKY, HLAVNĚ HODNĚ ZDRAVÍ, POHODY A SPOKOJENOSTI. Ať se zase celý příští rok setkáváme na stránkách naší společné zlaté FLO.

  18. Paní Florentýnpo – pečete veku na horkovzduch nebo klasický ohřev?
    Mám Vaši kuchařku a letos už 5. rok podle Vašeho videa budu dělat vánočku – je úplně super !

    1. Když není v receptu výslovně uvedeno, že se jedná o horkovzuduch, tak je vždycky myšlen klasický ohřev.

  19. Recept určitě někdy vyzkouším zdá se to být opravdu jednoduché. Přidávám se k ostatním a všem přeju klidné Vánoční svátky a do nového roku hlavně zdraví ❤️

  20. Milá Flo.
    Děkuji za krásné recepty. Některé zkouším některé ne. Ale hrozně mě baví číst tvé články.
    Přeji krásné Vánoce a šťastný nový rok. Ať je určitě lepší než tento rok a bezrouškový.
    Pořádně si odpočin a těším se na další recepty.

  21. Milá Flo, děkuji za všechny recepty, hodně jsem jich vyskoušela a byla pochválená. Veka se hodí vždy, pekla jsem už několikrát ale ráda skusím i tento recept. Už se chystám.
    Přeji krásné svátky prožité mezi svými milými v pohodě a hlavně pevném zdraví.Šťastný nový rok vám všem.

  22. Milá Flo,

    děkuji za všechny recepty – i když mám všechny Tvoje knihy, pravidelně si recepty tisknu a nač si troufám, to zkouším. Veku letos jistě vyzkouším též.

    Přeji Tobě i všem Tvým blízkým krásné Vánoce a v novém roce zdraví, spokojenost i to příslovečné štěstíčko. A nám přeju, ať Tě neopouští elán a inspirace:-)

    Srdečně,
    Olga

  23. Milá Florentýnko!
    Děkuji za všechny recepísky, o které se s námi podělíš – ráda posílám dál, v rodině máme pár začínajících kuchařinek, tak se jim to hodí a ještě si u toho „zdrbnem“.
    Přeji Ti krásné Vánoce a štědrého Ježíška?
    P.S. Ta veka se bude hodit, kdoví, kdy co bude otevřené..

  24. Milá Flo
    Každý čtvrtek se těším na email od Tebe, je to start do dobré nálady.
    Přeji to NEJ-NEJ Tobě, Tvým blízkým a také celé naší „kuchařské rodině“.
    Už se těším na pokračování. EVA

  25. Milá Florentýnko,
    díky moc za všechny úžasné recepty a nádherné povídání k nim. Přeji tobě a všem tvým blízkým všechno nejlepší, pevné nervy a hlavně zdraví.
    Hana

  26. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, tvůj recept na veku přišel v ten pravý čas. Veku jsem zatím doma nepekla, ale všechno je jednou poprvé. Moc děkuji za recept, už se těším na překvapení mých nejbližších až jim nabídnu chlebíčky z doma upečené veky.
    Děkuji za příjemné chvilky strávené s tvými vtipnými a současně zajímavými komentáři, díky za všechny recepty, kterými jsi nás v tomto roce obdarovala i za další aktivity, ke kterým jsi nás zvala.
    Jsi úžasná žena a já ti přeji krásné vánoční svátky a v novém roce hodně štěstí, úspěchů, radosti a spokojenost.? Vlasta

  27. Milá Florentýnko , moc děkuji za recept na veku a báječné florentýnky na plech ,mám
    vždy pocit ,že mi čteš myšlenky asi proto ,že jsem taky Flo .
    Přeji tobě a celé rodině hodně zdraví a spokojenosti ,hezké prožití svátků a celého nového roku . Marie Florianková

  28. Ahoj Flo, chlebíčkovou veku jsem již pekla několikrát, ale nikdy to nebylo ono, ráda
    vyzkouším tvůj recept a budu doufat, že se veka povede a bude chutnat tak jak má.
    Přeji celé tvé rodině a všem lidem tady skvělé a pohodové vánoce, ale hlavně zdraví
    a není to žádné klišé!

  29. Milá Flo, děkuji za všechny jedlé recepty v tomto i minulém roce. Prožij hezké a zdravé Vánoce.
    Jana

  30. Jarmila says:

    Milá Flo, chci hlavně poděkovat za úžasné recepty. Většinu jsem vyzkoušela abyly skvělééé. Těším se vždy na čtvrtek, co zase nabídneš. Málokdy se zapojuji do diskuse, ale o to víc peču, vařím, kuchtím podle Tebe. Děkuji za vše.
    Přeji hezké a pohodové svátky v kruhu rodiny, (i když letos budou trošku podivné), užij si vše dle svých představ a do nového roku přeji Tobě i celé rodince všechno nejlepší.

  31. Ahoj, už se těším, jak vyzkouším veku podle Tvého receptu. Peču ji podle podobného, ale Tvůj bude jistě lepší. S kupovanou vekou se ta domácí vůbec nedá srovnat a proto tu z obchodu už nikdy nechci. Chlebíčky z domácí veky jsou nesrovnatelně lepší. Jediná výborná koupená veka, kterou jsem mohla porovnat s těmi „běžnými“ je z domácí soukromé pekárny z Deštného v Orlických horách.
    Pěkný den. Blanka

  32. Milá Flo,také budu péct domácí veku protože v obchodě je většinou z předpeku a je suchá..budu péct i vánočku a protože jsem ze staré školy nekupuju ani knedlíky.Díky za super recepty a krásné prožití svátků a hodně zdravíčka pro všechny.Věra

  33. Milá Florentýnko,
    veka vypadá nádherně a musí chutnat skvěle:). Díky za všechny celoroční tipy a recepty, Přeji Ti zasloužený odpočinek a klidné a spokojené svátky se svými blízkými a v novém roce pevné zdraví, sílu na nové projekty a splnění svých snů a přání

  34. Milá Flo, děkuji za to co děláš,věku určitě vyzkouším a přeji krásné a pohodové svátky
    .PS:Mám Tě ráda ?

  35. Tomáš says:

    Stejný recept už používám několik let, nikdy jsem ale nezkoušel s máslem, tak to letos trochu vylepším podle tebe. 🙂
    p
    Přeju krásné svátky, hlavně zdraví a klid na duši.

  36. Kateřina says:

    Milá Flo, děkuji za užitečné rady a návody.
    I když si myslím , že jsem zkušená kuchařka, vždy mě něčím překvapíš a inspiruješ.
    Oceňuji detailní popisy postupů i fotky, jak to má vypadat v mezistavu.
    Můj největší úspěch z tvých receptů byl Lemon curd . Děkuju.
    Přeji Tobě i tvým blízkým krásné vánoce a hodně zdraví do nového roku.
    Budu se těšit na Tvé další rady a nápady.

  37. Markéta says:

    Milá Flo,
    chlebíčky miluje můj manžel a s domácí vekou bude úplně nadšený. Děkuji za všechny recepty a přeji Ti krásné Vánoce a spoustu další inspirace v novém roce ?.

  38. Milá Flo,
    Taky moc děkuji za tvůj krásný blog a výborné recepty a nápady.
    Doma milují chlebíčky tak taky vyzkouším Tvůj recept.
    Přeji krásné svátky a mnoho zdraví a štěstí do nového roku.
    Již se těším zase na čtvrtky a tvé povídání a recepty.
    Ala

  39. Naděžda says:

    Milá Flo,
    Děkuji za celoroční inspiraci a kuchařku povídání s řezníkem. Veku budu dělat tak vyzkouším tvůj recept. Přeji pohodové svátky a supr Nový rok. S pozdravem Naďa

  40. Milá Florentýnko,
    veku jsem naposledy pekla snad před 20 lety, ale Tvůj recept vyzkouším. Vypadá báječně.
    Díky za recepty a nápady, které nám každý týden předkládáš. Užij si s rodinou zbytek prosincových dní v pohodě a především ve zdraví. S přáním Božího požehnání Marika.

  41. Ahoj Flo,

    tu krásnou veky jistě vyzkouším. Také jsem měl problém, abych sehnal rozumnou veku těsně před tím, než ji bylo třeba. Stejně, většina těch kupovaných má větší rozměr, než bych potřeboval. Ta od Tebe je přesně to, co se mi líbí.

    Jen malý dotaz. Rohlíky a housky již mnoho let dělám pouze z mouky, sádla a vody. Nezkoušel jste někdo vodu místo mléka?

    Rovněž si dovolím,Tobě a všem ostatním, popřát klidné Vánoce, mnoho zdraví a veselou mysl v novém roce. Bude líp a to i bez proradných politiků a jejich pandemii strachu.

  42. Marie K. says:

    Milá Jano,
    připojuji se se svými pocity k tomu, co napsal a přesně vystihl pan Jaroslav S. K radosti z otevírání čtvrtečních emailů, k poznávání nového, zapomenutého a těšení se na nové.
    K úžasné inspiraci, humornému podání……. no, prostě máme to, ne 2 v 1, ALE x-krát v jednom !!!!!! Je konec roku 2020 a sluší se Ti aspoň poděkovat! A tak z celého srdce Ti děkuji- za radost, fortel a hlavně lásku, s jakou rozdáváš radost do našich domácností!
    Přeji Tobě, celé rodině a všem „klubařům“ hodně zdraví, krásné Vánoce a vše jen dobré v celém novém roce! Mysl pozitivní, covid negativní!!!!!!!
    Marie

  43. Florentýno, díky za všechny recepty a povídání, vždy při čtení blogu pookřeji (i když ne vždy recept vyzkouším). Díky i Vám ostatním za Vaše příspěvky. Všem přeji krásné Vánoce a zejména zdravý rok 2021 , držte se.

  44. Milá Flo,
    přeji Vám pohodové vánoční svátky, vše dobré a hodně zdraví v novém roce.
    Děkuji za recepty, předávání zkušeností a především za podporu konzumace kvalitního jídla.
    Zrovna nedávno opět vyšel článek o kvalitě rohlíků – obsahují 30 (!!!) ingrediencí. To už je snad chemická zbraň! 🙂
    Dnes v Českém rozhlase mluvil pan Paulus o sypaném chlebíčku (s vajíčkem přelitým majonézou, posypaným nastrouhanou uzeninou), který má nejraději. Od té doby na něj (chlebíček) musím myslet, takže veka je na pořadu dne (teda víkendu). Krásná souhra okolností, že?
    Mějte se krásně.

    1. Rohlík je opravdu chemická šmakuláda. Samá chemie. Když jsem se dozvěděl, že je tam přítomno E920 – L – cystein, který se dělá z lidských vlasů a prasečích štětin, tak už mne chuť přešla. Proto si peči rehlíky sám. Mám recept od své matky, kde se dává pouze mouka, sádlo a voda. Kdo to kdy ochutnal, tak si vzpomněl na mládí, že už to někdy jedl….

  45. Mila Flo,
    dekuji za vsechny recepty ktere ktere chodi
    pravidelne kazdy tyden.Recept na vecku
    vypada lakave-urcite vyzkousim
    Preji klidne svatky vanocni a v novem
    roce hlavne pevne zdravi a pohodu

  46. Milá Flo,
    Děkuji za Tvoji celoroční práci, řadu receptů jsem vyzkoušela-moc dobré. Přeji krásné Vánoce a v novém roce hodně zdraví.

  47. Mila Florentynko,dnes jsi mi jak se rika za 5 minut 12 kapla do noty nebot koupit veku je tady problem (musim pro ni 20 km),urcite vyzkousim na oslavu mych narozenin a vanoc a vim urcite ,ze bude daleko lepsi nez z obchodu Tve recepty jsou fantasticke a tesim se na kazdy ctvrtek az otevru novy recept. Jsi uzasna, ze si davas tolik prace s recepty a i kdyz uz jsem ve veku stale se od Tebe ucim. Preji cele Tve rodine a vsem v e-mailovem klubu, aby jste prozili svatky ve zdavi, pohode a klidu a do NOVEHO ROKU 2021 jen to nej at se ve zdravi opet setkame a Tobe Florentynko preji na vic hodne hodne uspechu s recepty, no co dodat jsi skvela,Uzijte si vsichni svatky a uz se tesim na nove recepty v roe 2021. Zdravim z USA Eva K

  48. Milá Flo, děkuji za všechny rady a recepty. Tvé psaní o jídle je úžasné a inspirativní. Vždy se najde recept, který ráda vyzkouším. Přeji Ti pohodové prožití Vánoc, mnoho zdraví a štěstí Tobě a celé rodině.A do Nového roku jen to nejlepší

  49. Taťána says:

    Milá Florentýnko,
    celý rok ses každý čtvrtek dostávala do našich domácností a přinášela nejen perfektní recepty, ale i velice zasvěcený pohled do „zákulisí“. A každý z nás to povídání „navíc“ podle reakcí má rád a těší se na něj stejně jako na recepty.
    Do svátečních dnů přeji Tobě i všem Tvým blízkým pohodu a prožití krásných okamžiků ve zdraví. Nový rok ať je ve znamení stálého elánu a tvořivé chuti ten náš kuchařský spolek zásobovat novými recepty a úžasnými komentáři.
    Všechny kuchařinky a kuchaře zdravím a přeji jim i rodinám spokojené vánoční svátky a celý další rok prožitý ve zdraví a pohodě. Táňa

  50. Jarmila says:

    Milá Flo. Veku určitě vyzkouším. Přeji krásné Vánoce a hodně zdraví, štěstí v novém roce.

  51. janatka says:

    Dělám stejně. Někdy malinko praskne, ale vždy je vynikající. Jsou úplně někde jinde ty domácí než ty kupované.

  52. Pavla Nebužková says:

    Milá Flo,
    dost nerada vařím, připadá mi, že mnoho úsilí a času při vaření je neúměrné úsilí a času při jídle. 🙂 Jedině Tvoje vysvětlující recepty mě baví a tedy jsem i část vyzkoušela, a to s perfektním výsledkem – pokud někdy zkouším jiné recepty, výsledek je obvykle tristní.
    Přeju Ti do nového roku zdraví bez virů a hodně nápadů při dalším tvoření (ale o veku se pokoušet nebudu :-))
    Pavla

  53. Milá Florentynko,
    moc ráda čtu Tvoje čtvrteční povídání a následně recepty za což velmi děkuji. Touto cestou přeji krásné, klidné a spokojené svátky Tobě i celé rodině a do Nového roku šťastné vykročení a hlavně buďte všichni zdraví.
    Anicka

  54. Milá Flo,
    rohlíky a housky peču často, ale veka mě ani nenapadla. Myslím, že to napravím. Díky.

  55. Drahomira says:

    Hm, to je celkem hezká výzva:)

  56. Milá Flo,
    krásný Vánoce, vánoční svátky, spokojenost, štěstí, zdraví a lásku Tobě i celý rodině, a totéž do novýho roku! Budu vzpomínat na Tebe a Tvoje recepty, až budu v brzké budoucnosti marně bojovat se střídmostí a hmotností 🙂
    Veka je úžasný nápad, ale protože toto pečivo už léta nejím, asi ten recept, krásně napsaný jako vždy, tak úplně neocením. Ale to neva, letos jsi mně (nás) zase vyzásobila takovým množstvím skvostů (a posléze i kuchařských úspěchů), že není strach, že by si člověk mezi nimi neužil to „svoje“ 🙂
    Díky Codo

  57. Milá Florentýnko jsi nejlepší,děkuji za skvělé recepty na které se vždy těším . Přeji krásné svátky celé rodině a hodně zdraví do nového roku.

  58. Milá Florentýnko ,děkuji za výborné recepty s podrobným povídáním. Nejen ,že se při čtení pobavím, ale hlavně poučím. Přeji tobě i všem blízkým krásné vánoce, hodně radosti a pevné zdraví v novém roce.

  59. DášaV. says:

    Milá Flo, na závěr roku jsi nemohla dát lepší recept, doslova mi kápl do noty! Veky určitě upeču a už mě svrbí prsty :-). Přidávám se k ostatním vděčným čtenářům a obdivovatelům Tvého spisovatelsko-kulinářského počínání, děkuji za vše a přeji krásné a spokojené Vánoce, v novém roce pevné zdraví! DášaV.

  60. Moc a moc děkuji za všechny recepty , vše se vždy povedlo,také děkuji a to hlavně za nápady jak a co vylepšit , některé jsou fantastické už bych nemohla dělat různá jídla jinak než podle tvých receptů, takže ještě jednou děkuji .
    Přeji tobě a všem na blogu krásné prožití Vánoc ,klid a pohodu v této nepříjemné době , hlavně se všichni moc a moc opatrujte .
    Veku pochopitelně budu dělat jak jinak i vánočku podle tvého receptu a jakmile bude možné zase cestovat Itálie-Cesko první co udělám koupím si hned tvoje knihy receptů.. Tak ahoj a šťastné a veselé VŠEM !!! Ať nic nespálite, ať se vám povedou všechna jídla slaná i sladká a hlavně ať si všichni moc a moc pochutnáte. Eva

  61. Milá Flo, diky za recept, letos určitě vyzkousim. Znáš slanek? Vodu se soli, kam se přidá droždí a potom se z nej peče? Potrebuje se ho míň. Zatim se s nim ucim, ale vypadá zajímavě. Pohodové Vánoce plné radosti.

  62. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    i když veku nebudu péci, tak děkuji za báječné recepty, na které se těším i v příštím roce. Přeji hezké vánoční svátky.

  63. Florentýno,
    každý čtvrtek se těším na zábavné čtení a inspirativní recepty, děkuji Ti za ně. O veku se pokusím, až bude vhodná doba ke shromažďování.
    Přeji Tobě i Tvé rodině krásné Vánoce. Jarka

  64. kauerová says:

    Díky za všechny recepty, byly vždy nové a úžasné. Přeji pohodové svátky a vše nejlepší v novém roce.Zdenka

  65. Milá Flo, moc děkuji za bezva recept na veku, určitě ho vyzkouším , bude se hodit . Přeji Tobě i celé Tvé rodině příjemné a pohodové vánoční svátky a šťastný nový rok. Eva

  66. Ladislav says:

    Ahoj všichni není nad to mít na chlebíčky na silvestra čerstvou veku a k tomu ještě domácí vyzkouším.

  67. Milá Flo, moc děkuji za super receptik na veku. Je výborná!!! V obchodě už kupovat nebudu. Díky, díky, díky… ?. Přeji krásné a pohodové Vánoce ???☃️ a vše nej do nového roku.

  68. Alžběta says:

    Milá Flo, děkuji za velké množství inspirace a vynikajících receptů počas celého roku..
    Přeji krásné vánoční svátky naplněné štěstím a radostí, v novem roce mnoho zdraví,pokoje a úspěchů. Alžběta.

  69. eva vosecká says:

    Díky za dobré nápady celý rok, hodně zdraví, Eva.

  70. Jiřina says:

    Zdravím Florentýnko, letos si upeču svou veku podle tvého receptu .Přeji Tobě i celé tvé rodině krásné prožití vanočních svátků plné pohody ,zdraví a štastný Nový rok 2021 .A těším se ,že se budeme s tebou opět i příští rok s tebou setkávat každý čtvrtek a inspirovat se tvými recepty Jiřka

  71. Ahoj Jani, dík za recept, který mě inspiroval. Už jsem veku pekla, ale vyzkouším Tvůj recept. Přeji Tobě i celé Tvé rodině hezké svátky, pevné zdraví, spokojenost, štěstí a vzájemnou lásku.

  72. Milá Florentýnko,
    moc Ti děkuji za úžasně vychytané receptíky. Moc se na ně ve čtvrtek těším. Veku už jsem pekla několikrát a je to úplně něco jiného než od průmyslových pekáren.
    Takže Ti přeji krásné, šťastné a veselé vánoce a do nového roku Tobě i Tvé rodince hodně zdraví a spokojenosti a aby Ti to psalo stále tak pěkně, lidsky a vesele. Měj se krásně a ahoj v /doufám lepším/roce.Jana.?

  73. Ahoj Flo,
    pečící kámen pokládáš na mřížku z trouby nebo máš stojan a jak ho máš silný?

    1. Pokládám ho na mřížku v troubě.

  74. Tajana says:

    Veku jsem upekla podle receptu a postupu. Je luxusní.

  75. Helena says:

    Milá Florentýnko. Chci poděkovat za všechny recepty letošního roku. Někdy se do toho pustím hned, jindy recept poslouží jako inspirace pro plánování jídelníčku. Pizza kámen na pečení jsem si pořídila po receptu na pizzu a tak na něm teď vyzkouším veky . Tobě i celé rodině přeji veselé Vánoce a v novém roce hodně štěstí a pevné zdraví. Helena.

  76. Daniela says:

    Veka je super! Povedla se hned na poprve .Tak uz konecne nemusim kupovat veky, ve kterych je buhvi co.

  77. julianna says:

    moc krásná veka i to droždí že je málo je dobře delší kynutí rozvine lepek a těsto je vláčnější moje pečení se teď rok a 3/4 točí kolem kvásku ,ale ani z něho jsem veku neděla Flo přeji příjemné prožití Vánočních svátku a šťastný Nový rok

  78. Bezva nápad, milá Flo. Veku jsem ještě nikdy nepekla, ale někdy se stane, že už je vyprodaná a na mě zbyde jen krájená, takže ji určitě zkusím a snad se povede.
    Krásné Vánoce Tobě i celé rodině, prostě všem 🙂

  79. Milá Flo. Moc děkuji za každotýdenní čtvrteční recept, vždycky je to radost a dobré počteníčko a snad všechno, co jsem podle Tebe zkoušela se povedlo – a mnoho jsem se naučila. Nikdy není pozdě se naučit nové věci. Ať se Ti i Tvé rodině daří v novém roce, příjemně strávené vánoční svátky plné pohody – a těším se spolu s ostatními na nové recepty.

  80. Snad nejlepší veka, jakou jsem jedla. Jedna se snědla ještě vlažná. Děkuji za recept a ukládám mezi stále recepty

  81. Opět trefa do černého… po pizze, tortilách a dalších…. po kolikáté už?
    Letos u nás zrušili obchůdek se skvělými pekaři a výborným chlebem a vekou.
    Péct chléb mě naučila karanténa, veku Florentýna.
    Mám za sebou první pokus z polovičního množství a jsme spokojení.
    To zase bude po vánocích dřiny se shazováním nadměrných kil…

  82. Výborně načasované, v sobotu jsem upekla a v neděli už byly chlebíčky z této veky součástí narozeninové oslavy. Veka krásně voní a vlastně je úplně jednoduchá. Díky!

  83. Jarmila Vodičková says:

    Krásná inspirace,děkujeme za vše co pro nás děláš.
    Pohodové vánoční svátky,moc zdraví v novém roce tobě i celé rodině.
    Budeme se těšit v roce příštím. Jarmila

  84. Milá Flo, děkuji ti za celoroční skvělé a inspirativní recepty.
    Přeji krásné a pohodové Vánoce a šťastný a zdravý nový rok! Zuzka

  85. Marcela says:

    Milá Flo, zdravím. Sice nevyužívám všechny tvé recepty, dělám si pro nás lehce výběr, ale pokaždé, když se rozhodnu některý tvůj nápad -recept využít, sklízím nadšení v naší rodině. Veky upečeny a dokonce již téměř snědeny. Jsou vážně výborné, na Silvestra bude repete. Takže díky nejen za večky ale vůbec za celoroční inspiraci a báječné recepty. Je to v tomto zvláštním čase více než potěšení.
    Přeji ti i všem blízkým příjemné a pohodové svátky vánoční a vše nejlepší v příštím roce, především zdraví.
    Marcela

  86. Naděžda says:

    Krásné Vánoce přeji i vám.Děkuji za tvé nápady Naďa

  87. Flo, i všichni ostatní… :)… klidný a pohodový vánoční čas… za vše, co zde pro nás velké díky (i obdiv)… a lepší, a především zdravý další nový rok…
    🙂

  88. kabiankova says:

    Milá Florentýno, veku jsem okamžitě zkusila, povedla se, chutnala, díky. Přeji Ti krásné vánoce, zdraví, štěstí a další nápady i v roce příštím roce.

  89. Milá Flo, velký dík nejen za recept na tuto večku, ale za všechny Tvé recepty. Jsi skvělá a recepty dokonalé a mejliky od Tebe moc milé. Děkuji a přeji Tobě a Tvým blízkým klidné a pohodové vánoční svátky ?

  90. Milá Flo,
    podobný recept používám na rohlíky i veku, jen jsem ho upravila do verze bez mléka a másla kvůli alergii. Pokud potřebuji kynutí maximálně urychlit, předehřeju si troubu na minimální teplotu, tj. na 50°C a dám těsto kynout do ní. Tím se mi daří zkrátit čas až o polovinu.
    Jinak jsem zastánce kváskového chleba, ale chápu, že ne každý má čas a nervy na chlebovou alchymii 🙂

    Přeju krásné Vánoce a inspirativní rok 2021

  91. Dobrý den. Dnes jsem pekl veku poprvé v životě. Vybral jsem si Váš recept a nelituji! Veka je úžasná. Křupavá na povrchu a nádherně vláčná uvnitř. S tím průhledným hnusem z obchodu se nedá srovnat. Děkuji moc!

  92. Vlasta 3 says:

    Mílá Flo, vyzkoušela jsem aji poslední recept na veku. Podařila se a už je snězena. U nás převládá kváskový chléb, změna všem vyhovovala.
    Díky za rady, recepty a přeji pohodový závěr roku a vše nejlepší v novém roce!

  93. Květoslava says:

    Moc děkuji za recept na veku. Bydlím v malém městečku, zásobování tady není úplně bez problémů. Peču kváskový chléb i rohlíky, teď ještě i veku. Nemusím tedy spoléhat na místní obchody, kde ani přiliš dobré pečivo nedostanu koupit. A právě dnes jsme zjistili, že pečivo došlo a v plánu byly ještě chlebíčky nebo jednohubky. Takže jsem pekla veku a budu určitě péct znovu. Veka všem moc chutnala a v rodině vyvolala nadšení.
    Děkuji za všechny rady, tipy a recepty. Jste úžasná! Do nového roku přeji mnoho dalších spokojených čtenářů, plno elánu a hodně radosti z práce, které se věnujete. A samozřejmě pevné zdraví a štěstí Vám a Vaší rodině!

  94. Veka je vynikající! Použila jsem sušené droždí Labeta 7g na 0,5 kg mouky – 2 veky, vykynuly nádherně. Díky za všechny úžasné rady a recepty a hodně zdraví a štěstí v nadcházejícím roce.

  95. Markéta says:

    Obávám se, že tohle je můj konec. Konec předsevzetí nejíst bílé pečivo, které se snadno dodržovalo s rohlíky a vekami z obchodu. Protože ty nebyl k jídlu.
    Tahle veka je božská…dělám po třetí,nyní se sušenými rajčaty uvnitř. Co mě nejvíc překvapilo, tak to jak je dobrá i druhý den. Díky moc za proměnu naší rodiny, chlebíčky teď pofrčí 🙂

  96. Milá Flo, moc děkuji za krásné čtení a recepty. Do nového roku přeji pevné zdraví, štěstí a spoustu nápadů. Anička

  97. Jitka Judita says:

    Tak to je výzva …..mail jsem otevřela až dnes….to víte vánoce…pečivo došlo, do obchodu se mi nechce tak to hned vyzkouším a protože je nás víc zkusím i houstičky. Připojuji je ke krásnému přání pana Jardy a všem přeji dobrý rok 2021. Děkuji

  98. Zuzana says:

    Mila Flo, recept jsem prave vyzkousela, mleko jsem nahradila vodou a vysledek je ohromujici, chutove vynikajici, uz se tesim na chlebicky 🙂
    Jen mi to popraskalo a nevim v cem je chyba 🙁

    Dale jsem na Stedry den zkousela vanocku a s vysledkem jsme byli vice nez spokojeni.
    Dekuji za recepty i za obohacujici informace, ktere tam uvadis.

    Preji vsem klidny a pohodovy prichod noveho roku a at jsme v nem vsichni zdravi, stastni, spokojeni.
    Zuzka

  99. Zdravím Flo,
    poprvé jsem zkusila upéct veky ? . I když mě obě trochu popraskaly z boku, tak vypadají dobře ?
    Děkuji za skvělé recepty ?
    Do Nového roku přeji všem hlavně zdraví, lásky i štěstí a spoustu odzkoušených skvělých receptů ??

  100. Maruška says:

    Krásný večer, právě dopékám druhý plech s vekami. A chci Vám moc poděkovat za recept. Jsou úžasné a povedli se i mě, takovému ňoumovi. Přeji Vám klidné dny a do nového roku jen zdraví a spoustu krásných chvil s milovanými lidmi.

  101. Vážená Florentýnko!
    Už několik let sleduju Vaše recepty a zkouším podle nich překvapovat ty moje nejdražší doma. Právě ted jsem vytáhla z trouby krásně voňavé večky na zítřejší silvestrovskou oslavu. Nikdy takhle nepíšu, ale řekla jsem si, že bych už měla nějaké poděkování napsat. Právě ted je na to příhodná doba vyjádřit kousek radosti někomu dál. Děkuji za Vaše recepty, které mi většinou myslím i vychází a jsem za ně moc ráda. Letos jsem odhodila moji konzervativnost a pohodlnost a začala dělat domácí knedlíky, svoji vánočku a ted do zlata upečené večky a zdá se, že budou taky výborný. Přeji krásný a štěstím, zdravím a láskou protkaný příští rok 2021! Jitka

  102. Dobrý večer, právě se trošku peru s těstem na veku. Má někdo fígl, jak udělat, aby zahnuté konce veky nebyly tlustší než střed? Děkuji za postřehy. Helena

    1. Já jsem je nakonec nezahnula právě z tohoto důvodu, že to bylo moc tlusté, ale zmáčkla jsem je k sobě a jen jakoby podehla dospod. Upeklo se to krásně, konce jsou hezky zaoblené. Jitka

  103. Regina says:

    Milí, dnes jsem upekla Veky podle Florentýnky: Jsou famózní.:)

  104. Zuzana says:

    Zkusila jsem a jsou dokonalé. Zachránily nám loňský Silvestr, když kamarádi zaklepali nečekaně na dveře.

  105. Dobrý večer, dnes jsem poprvé zkoušela burger housky podle Vás a musím říct, že lepší jsem nikdy a nikde nejedla. Tak jsem si řekla, že bych zkusila i veky dle Vašeho receptu, jak dlouho prosím vydrží resp. lze je dělat dopředu před dnem „D“ :-). Moc děkuji, M.

  106. Mam trosku obavy delat testo bez robota. Vypracovava nekdo testo vareckou? Da se to v pohode? Vim, ze za nasich babicek se taky delalo vsechno ruco fuco, jen nejsem trenovana jako babicka. Dekuju

  107. Drahomíra says:

    Ahoj Flo, mám dotaz. Mám péct věku na horkovzduch nebo ne?

  108. Já peču na „normal“, tedy ne horkovzduch a paráda… ať se dílo podaří… 🙂

  109. Veka je úžasná, vynikající. Pekla jsem ji už podruhé, jenže tentokrát mi praskla. Nevíte prosím někdo, čím to může být?

    1. Katko, pokud popraská v troubě zhruba v polovině pečení, tak nebyla dost nakynutá, než se dala péct.

  110. Veka se povedla až na podruhé,při pečení popraskala.
    Upravil jsem kynutí těsta i veky na delší dobu a rozválené těsto
    jsem postříkal vlažnou vodou,opatrně zavinul ,nechal vykynout,
    veky jsem nařezal a dal do trouby a supéér.

  111. Drahomíra says:

    Milá Flo, přeju krásný a úspěšný nový rok. Tvé recepty nemají chybu. Věky ṕodle jiného receptu už nedělám.
    Teď poprvé chci zkusit upéct ji na pečícím kameni. Tak jsem zvědavá. Hodně zdraví a štěstí.?

  112. Dobrý den, vyzkoušela jsem recept. Jako čekala jsem rozdíl oproti kupované, ale ne takový rozdíl. Úplně se rozplývá…Velmi se mi recept líbí, je jednoduchý a s těstem se mi dobře pracovalo. Chce to jen se s tím tak nemazat, a udělat ty veky na první dobrou, což chce cvik. Moc Vám děkuji za inspiraci a přeji vše dobré do nového roku.
    Petra

  113. Monika Kaňová says:

    Dobrý den, nebude problém když zadělám těsto na veku a dám.na noc do lednice a budu péct až druhý den?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close