Coleslaw – zelný salát

Za louží velkou tak, že se dá přeplout zaoceánskou lodí, a dost možná ještě dál, je v oblibě zelný salát Coleslaw. Podle seznamu surovin je docela obyčejný, ale sotva ho postavíte na stůl vedle grilovaného nebo pomalu dušeného masa, začnou se dít podivuhodné věci.

Jako každý rok ve stejnou dobu, i tentokrát už začala sezóna čerstvého zelí. A jelikož jedna pořádná hlávka se jen těžko dá sníst na posezení, ledaže by u stolu sedělo čtyřicet loupežníků, každý další recept na zpracování této zeleniny se hodí.

Třeba vám i tenhle zelný Coleslaw přijde vhod. V nejprostší podstatě na něj stačí smíchat nakrájené zelí a majonézu ochucenou octem, cukrem a solí ve vhodném poměru, aby výsledná chuť byla dost výrazná.

U většiny receptů však platí, že dobré jídlo se od vynikajícího obvykle odlišuje množstvím času a práce, které mu člověk poskytne. Ani zde tomu není jinak.

Jak se dá Coleslaw vylepšit nikoli surovinami, ale postupem

Jak jsem už naznačila: na dostatečně dobrý Coleslaw stačí smíchat nakrájené zelí a ochucenou majonézu. Bude to dostatečně reprezentativní i chutné.

Jdete-li však za vítězstvím, toužíte-li po nekončící chvále a četných žádostech o recept, doporučuju k přípravě salátu ještě přidat několik pracovních kroků navíc. Zejména tyto:

Nakrájení zelí

Pokud dokážete připustit, že mrkev ukousnutá vcelku chutná trochu jinak než mrkev nastrouhaná najemno a ta zase maličko jinak než mrkev pokrájená na tenké plátky, pak jistě nebudete mít nic proti tomu, když podobný příměr použiju taky na zelí.

I to dokáže v ústech způsobit různé pocity v závislosti na tom, jak bylo nakrájené. Pro Coleslaw vytvořte ze zelí co nejtenčí nudličky dokážete. Pokud je vám milejší nakrájet zelí nahrubo, rozsekat ho halabala v robotu nebo ho prohnat struhadlem, budiž, ale vězte, že nejlepší zážitek ze salátu budete mít, když zelí nakrájíte na tenké, dlouhé kousíčky.

Jestliže se ve vaší kuchyni nachází ostré struhadlo typu mandolína, neváhejte a použijte ho. V opačném případě hlávku zelí zbavte nepěkných vnějších listů, rozčtvrťte ji a z každé čtvrtky vyřízněte tuhý košťál.

zelí na coleslaw

Potom cíleně vedenými pohyby velkého nože na velkém prkénku vytvářejte vlasové nudličky, na které vám bude dělat radost pohledět.

krájení zelí na coleslaw

Nasolení zelí

Dobrý salát Coleslaw se vykazuje dvěma parametry krásy: křupavostí zelí a hebkostí majonézové zálivky. Taky mu sluší odležení v lednici, stejně jako kterémukoli jinému zelnému salátu.

Bohužel to nejde moc dobře dohromady, protože zelí odpočívající v hebké majonéze pustí šťávu, takže zálivka zřídne a ztratí na hustotě i chuti. A kdyby v ní zelí odpočívalo příliš mnoho dní, přijde o svou křupavost.

Dá se to krásně a vtipně obejít nasolením nakrájeného zelí. Až budete mít zelí najemno nakrájené a uležené ve velké míse, posypte ho solí a začněte promíchávat. Nejlepší nástroj tu jsou ruce – samozřejmě anti-kovidové ruce. Zelí promíchávejte se solí a současně promačkávejte prsty.

Zhruba po dvou minutách budete mít pocit, že jste sůl krásně vpravili do zelí, v tu chvíli zelí zakryjte a nechte ho 30-60 minut odpočívat.

nasolené zelí na coleslaw

Až se k němu vrátíte, snadno ho na cedníku zbavíte uvolněné tekutiny a ještě ho budete moci na cedníku vymačkat. Zelí i přes všechno toto zacházení zůstane křupavé, takže se toho nebojte.

Jak naložíte s mírně slanou vodou ze zelí, to nechávám na vás.

Ochucení

Jakmile budete mít zelí nakrájené a zbavené volné tekutiny, můžete se pustit do ochucení.

V tuto chvíli se stále ještě můžete rozhodnout pro jinou zálivku a vyrobit úplně jiný salát.

Budete-li chtít pokračovat přípravou coleslawu, k zelí přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a majonézu ochucenou octem a cukrem.

coleslaw před zamícháním

Co se týká octa, i zde ponechte kvasný lihový ocet ve skříni s čistícími prostředky a sáhněte raději po nějaké jemnější, kuchyňské podobě. Naprosto dokonalý bude ocet jablečný, protože jak známo, zelí a jablka jdou skvěle dohromady. Ale nic nezkazíte ani bílým vinným octem.

Dále vřele doporučuju sáhnout po cukru moučkovém, protože se hodí, aby se cukr v majonézové zálivce beze zbytku rozpustil a pokud možno nekřupal mezi zuby. Nezapomeňte, že jste zelí zbavily přebytečné tekutiny a že na její pomoc tedy nelze spoléhat. Cukr nejprve rozmíchejte s octem a až se rozpustí, teprve potom ho přidejte k majonéze.

Další vhodnou přísadou k ochucené majonéze je trocha hořčice, nejlépe pikantní dijonská nebo pro změnu hrubá anglická, jejíž zrníčka budou v salátu příjemně křupat.

Taky se může přidat něco málo čerstvě mletého pepře – každému, jak je libo.

Pokud byste chtěli zálivku něčím ozvláštnit, napadá mě třeba ještě med nebo domácí kečup, ale v základním receptu tyto suroviny nejsou.

Sůl k majonéze už přidávat nemusíte, neboť zelí jí při nasolení dostalo dost.

Odležení

Až to všechno pečlivě smícháte dohromady, nezapomeňte ochutnat, zda je vše v pořádku, a pak ještě nechat salát aspoň půl hodiny v lednici, aby zchladnul a trochu se rozležel. Vydrží tam klidně i dva dny, jen ho potom nezapomeňte znovu řádně promíchat a možná i přichutit.
 

Coleslaw

Množství: 6 porcí

Coleslaw

Suroviny

  • 1 malá hlávka zelí (1200-1500 g) – můžete použít i půl bílé a půl červené hlávky
  • 2 větší nebo 3 střední mrkve
  • 150 g majonézy
  • 30 ml jablečného nebo bílého vinného octa
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžička dijonské hořčice (lze vynechat)
  • 1 zarovnaná lžička soli

Postup

  1. Zelí zbavte vnějších zavadlých a poškozených listů, rozčtvrťte ho a z každé čtvrtky vyřízněte košťál. Očištěné zelí pak velkým nožem nakrájejte na co nejtenčí nudličky.
  2. Ve velké míse promíchejte zelí se solí, rukama tuto směs mačkejte minutu nebo dvě. Nechte půl hodiny až hodinu zakryté odstát, zelí mezitím pustí tekutinu.
  3. Odstáté zelí sceďte na cedníku a taky trochu vymačkejte, abyste se uvolněné tekutiny zbavili. Mrkve očistěte a nastrouhejte nahrubo, poté přidejte k zelí.
  4. Cukr smíchejte s octem, až se cukr rozpustí, potom společně s hořčicí přimíchejte k majonéze. Vzniklou zálivku nalijte k zelí a důkladně vmíchejte. Ochutnejte a dolaďte chuť podle potřeby, měla by být celkem výrazná a přesto sympatická.
  5. Salát nechte aspoň půl hodiny vychladit v lednici.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Mila Flo, jakou zvolit majonezu, asi nejakou doma delanou, ze? Nemas nekde recept i s podrobnym postupem? Stydim se, ale majonezu jsem jeste nedelala. ?

  2. Natálie says:

    Milá Flo!
    Děkuju ti za dnešní recept, ten jsem přesně potřebovala, páč mám hafo domácí mrkve a včera ukořistila krásné čerstvé zelé 🙂 Na přípravu půjdu s nožem, ale když už jsi zmínila tu mandolínu – máš tip na nějakou osvědčenou? Případně i tip na udělátko, které umí skutečně kvalitní julienne nudličky? (Já vystřídala několik „škrabek“ co prý umí julienne, ale víc bylo nařezáno mé kůže než mrkví, hodně krve vyteklo a také většinou každý ten vercajk velmi brzy nějakým komponentem odpadl). Děkuju za tvůj vhled 🙂 N.

  3. splnil se mi sen 😀 tak moc jsem si přála, ať se recept na Coleslaw objeví na těchto stránkách! díky za něj, už se nemůžu dočkat, až je v příštích dnech vyzkouším 🙂

  4. Šárka says:

    Ahoj Flo,
    úžasně jsi se trefila :0))) Mám právě sepsané suroviny na sterilované papriky plněné zelím a čalamádu :0))) Určitě zbude i troška toho zelíčka na salátek :0)))
    Díky moc a přeji pěkné a klidné dny.

  5. Flo díky , úplně jsem na ten salát zapomněla, hned zítra mažu na trh a kupuju zelí. Držím teď 4 měsíce přerušovaný půst a tohle bude báječný doplněk do šesti hodin jídla, už se těším, jak budu ďobat. Jo, shodila jsem 11 kilo, dobrý, ne?

    1. Přerušovaný půst,to mne zajímá velice. Přivítám řady. K.

  6. Úžasné a k podzimu se krásně hodí. Už se těším …. Krásné dny a opatrujte se!

  7. Díky za recept,coleslaw miluji, v občerstvení kupuji, už si udělám doma
    Dle tvého receptu zaručená trefa.

  8. Jejda, málem jsem na něj zapomněla!
    Bude se hodit a ne, že ne! A ty hovory s řezníkem – hmm – oko v oko – už se těším, koupím jako dárek (a před darováním si to přečtu)?

  9. Broňa Huňátová says:

    To je salát, který můžu jíst každý den a nikdy se ho nepřejím. Jen místo octa dávám citrónovou šťávu, a k mrkvi ráda přistrouhám kousíček celeru.

  10. Monika says:

    Ďakujem za úžasný recept, milá Flo:)
    Ešte som nemala šťastie ho jesť, v reštaurácii maximálne ponúknu šalát z bielej kapusty (zelí) s nálevom, ktorý zbožňujem, ale tento si spravím určite. Presne ako píšeš – křupavost – to je pre mňa to dôležité v tomto šaláte….mňam!

  11. Salát Coleslaw jsem měla v plánu už dlouho, moc děkuji za recept. Hovory s řezníkem mam už objednané a moc se těším, příští týden mam svátek, tak se bude hodit 🙂

  12. Ahoj Flo
    Coleslaw už jsem dělala na několik způsobů. Určitě vyzkouším i ten tvůj. Podle mne se nejlépe pracuje s takzvaným špičatým zelím. A je ho také menší hlávka. Protože z kulatého zelí je coleslawu přece jen příliš. A špičaté zelí je dle mého názoru i křehčí. Moc děkuji za tvé báječné recepty. Myslím že dobrým jídlem by se dal vyhnat i ten protivnej vir..:o)

  13. Paráda.Protože si majonézu dělám doma ponorným mixérem do které přidávám jak hořčici tak cukr ,místo octa citron(nemělo by vadit?)mám to zjednodušené.A neslušely by tomu vlašáky?

  14. Vlasta Krestová says:

    Skvělý nápad, saláty máme rádi a v této době přijde vhod právě zelný salát. Díky za připomenutí. Přeji hezký víkend. Vlasta

  15. Martina says:

    Ahoj Flo, dneska samé dobré zprávy. Hovory s řezníkem a teď ještě oblíbený salát. Moc děkuji

  16. Diky za recept,salat coleslaw je vyborny,jen jsem
    ho nikdy nedelala ze zeli cerveneho,vyzkousim.
    Preji hezky vikend

  17. Marcela says:

    Florentýnko, díky, tento salát miluji a děláme jej doma poměrně často. Teď už se těším na tvůj recept, abych porovnala, jak moc se případně lišíme. Zdravím Marcela

  18. Markéta says:

    Ahoj Flo, tenhle salát dělám pravidelně a je tak skvělý, že je to jeden z mála receptů, které si ode mne vzaly i obě babičky (většinou to bývá obráceně 🙂 Používám na něj menší hlávky zelí, někdy i špičaté, ale z červeného jsem jej zatím nezkoušela nikdy. Pokud bys měla v kapsáři ještě nějaké využití zbylé hlávky většího zelí, tak prosím sem s ním!

  19. Ziju v Kanade uz 37 let a tohoto salatu se porad nemuzu nabazit. Doporucuju na kosticky nakrajene zelene jablko a hrst slunecnicovych nebo jakychkoliv seminek, i nakrajene mandle jsou vyborne.

  20. Karolina says:

    Ahoj Flo, coleslaw miluju. Muj recept: zeli, mrkev, cibule, majoneza.
    Dekuji a preji hezky den

  21. Milá Flo, zasílám ti ohromnou gratulaci k nové knize. Ať se ti i nadále daří!

  22. Ahoj Flo, děkuji za recept, salát mám moc ráda, ale nikdy mě nenapadlo si ho udělat.
    Hned zítra koupím zelí a jde se na to 🙂

  23. Denisa says:

    Tim ze ziju v Anglii tak tu máme různé obměny coleslaw. Naši rodine hrozne chutná když tak přidám jablka, celer a rozinky 🙂

  24. Ahojky Flo, recept na tento salát mám již několik desítek let od své maminky, ale jen z bílého zelí, mrkve, cibulky a domácí majonézy, někdy i s jablkem. Červené zelí nikdy
    a tak je potřeba to vylepšení zkusit, děkuji za nápad, mějte se všichni dobře a hlavně budte zdrávi.

  25. Antonín says:

    Zdravím s úsměvem Flo .
    jsi kouzelná, tento a možná podobný mám rád. Ale , ještě víc mi chutná : kysané zelí,mrkev,jablko…… , majonézy nemilují ……
    Flóry moc díky a užívej si už skoro podzimu . Tonda

  26. Coleslaw je výborný salát, skvělá varianta je nahradit mrkev koprem.

  27. Milá Florentýnko!
    Salát bezva!! Hovory s řezníkem bez chyby! I když ledacos nevařím, tak si o tom (od tebe) rád počtu. Osmnáct mně bylo už čtyřikrát, ale nápadů není nikdy dost! Přeji Ti hodně štěstí a zdraví!

  28. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept jako vždy propracován do detailu. tento salát znám a čas od času jej dělám i s drobnými obměnami.

  29. Mňamajz 🙂

  30. Petra says:

    Včera byl k večeři jako příloha ke kuřecím pečeným stehýnkům. A stalo se něco nevídaného – chlapi – všichni masožravci a tentokrát zbyla stehýnka, salátu ani lžička 🙂 🙂 Mám za úkol příště udělat z dvojité dávky. Určitě to splním 🙂

  31. Ahoj Flo, dělala jsem pouze z bílého zelí. Zkusím červené. Určitě to bude pochoutka. Děkuji Soňa

  32. Šárka says:

    Děkuji za recept tohoto výborného salátu přesný recept vítám s nadšením pokaždé je jiný v podáních různých kuchyní. Zkusím tento…

  33. Děkuji za recept. Už se těším.

  34. Ahoj Flo
    Mám ráda zelí na všechny způsoby, tenhle je jeden z nejlepších. Teď je na trhu spousta čerstvého zelí, třeba druh, který má tvar homole a je na salát úplně nejlepší, protože je šťavnatý a křupavý.
    Tak se drž, moc zdravím

  35. Krásný den Flo. Děkuji za recept. Tento salát miluji, jen majonézku trošku „ředím“ kysanou smetanou, nebo jogurtem, je pak lehčí na strávení a občas přimíchám i strouhaný celer. Pro jeho odpůrce, na jemné nudličky není vůbec k postřehnutí. Ještě mne v kombinaci Hovorů s řezníkem napadá, “ Co nějaká SALÁTOVÁ BICHLE?“ Podzim ještě nezačal a mne už dochází inspirace…..

  36. Alena Jelenová says:

    Milá Florentýnko, snažila jsem se objednat si Tvou knihu Hovory s řezníkem. Snad se mi to podařilo, moc to s počítačem neumím. Jestli jsi mou objednávku nedostala, prosím, mám o knihu zájem. Děkuji.

    Alena Jelenová

  37. Dobrý den,
    u zelných salátů si vždycky kladu otázku, jestli se zelí nějak umývá? Pročítala jsem různé recepty, někde doporučovali propláchnout nasekané nudličky, jinde jsem se dozvěděla, že se zelí nemyje.
    Vždycky mě to trochu překvapí, když si představím, jak zelí roste, příp. se hnojí…
    Nemáte k tomu Florentýno nějaké informace?

  38. Ahojky Florentýnko,
    gratuluji ti k vydání další knihy.Ať se ti daří.
    Salát Coleslaw miluji,dělám si ho dost často a místo cukru tam přidávám javorový sirup.
    A někdy trochu nastrouhaného celeru/mám celer moc ráda/.
    Takže přeji krásné dny a drž se proti viru.
    Jana.

  39. Veronika says:

    Ahoj Flo,

    Tento salát mám moc ráda mohla bych ho jist pořád. Nové hovory vypadají skvěle, a tak jsem koupila kompletní edici dceři jako darek, snad ji tím potesim. Ať se ti dal daří a pokračujes v tom co děláš děláš to skvele. Těším se u dalšího super receptu zase na prectenou.

    S pozdravem
    Veronika

  40. Milá Flo, salát je báječný. No, trochu jsem improvizovala a místo majonézy, kterou jsem doma neměla, jsem dala tatarku bez přidání cukru a octa, a bylo to taky výborný. Hlavně ten fígl s mackanim zelí se solí. Jakto že mě to nenapadlo, když už několik let dělám domácí kysané zelí v zelaku ? na domácí majonézu se taky s tebou chystám. Díky Maru

  41. eva vosecká says:

    Ahoj Flo, tenhle salát dělám často a s různými obměnami. S tou solí jsem to neznala a tak díky. Eva.

  42. Recept je naprosto skvělý ? jen mám jeden dotaz ke kvalitě červeného zelí. Téměř pokaždé, když si ho koupím jsou mezi listy několikamilimetrové bílo-hnědé chomáčky. Z dálky to vypadá jako plíseň nebo parazit. Z blízka spíše jako nemoc, popřípadě nějaký výpotek. S listem je to celkem pevně spojeno. Nevíte o co by se mohlo jednat? Předem Vám velice děkuji za odpověď ?

  43. Mila Flo, na Coleslaw mi pripada uplne nejlepší ocet rýžový.

    Moc zdravim, Alena

  44. Dobrý den Florentýno, vaše kniha zdobí poličku moji dcery a já udělala coleslaw podle Vás a je neskutečně dobrý. Dnes po týdnu dělám další :-))
    Děkuji a přeji krásné dny.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close