Dýňová polévka, radost podzimu

Dýňová polévka se dá na svět přivést mnoha různými způsoby. Nechci je poměřovat, hodnotit, vychvalovat nebo kritizovat, ale o dvou mých oblíbených podobách dýňové polévky se zmínit musím, protože v obchodech a na trzích se to zrovna začalo barvit do oranžova.

Dýně sama o sobě poskytuje tolik chuti i škrobu na zahuštění, že když ji očistíte, v některých případech i zbavíte slupky, nakrájíte, krátce opečete na tuku, zalijete vývarem, uvaříte doměkka a rozmixujete, vy i vaši blízcí si společně pomyslíte: to je ale dobrá a hustá dýňová polévka!

V tomto prvoplánovém postupu spočívá i nevýhoda dýňových polévek: občas z nich ta dýně vyčnívá až moc. I mně tak trochu vadí, když je jí v polévce příliš a když jediné, co v chuti cítím, je dýně jako taková. Vím, máme tu pandemii a pro někoho i chuť dýně může být vlastně výhra, ale to jsem tím vůbec říct nechtěla.

Krémová dýňová polévka

Kdykoli mám příležitost, tak zmíním můj nejoblíbenější postup přípravy jakékoli krémové polévky, takže si ho nenechám ujít ani tentokrát.

Ta nejlepší, nejhladší, nejhebčí, krásně napěněná, ideálně hustá krémová polévka se vaří tak, že se smetana ke šlehání přilije do hrnce k ostatním surovinám hned na začátku. Vznikne úplně jiný zážitek, než když se polévka smetanou zjemní až nakonec. Časem se mezi nimi naučíte velmi rychle rozlišovat.

Vysvětlení a přesný postup včetně obměn pro spoustu druhů zeleniny najdete v mém starším článku:
Krémová polévka podle rakouské školy

Takže to bychom měli ten první zmíněný způsob.

Druhý způsob je vlastně nachlup stejný, jen jsem mu dopřála pár doplnění a obměn. Jako když se učíte waltz a nejdřív si osvojíte základní kroky, načež k nim postupně přidáte i otočku vpravo a vlevo. Jako když se nejdřív učíte nazpaměť vyjmenovaná slova, abyste později dokázali správně napsat tvrdé Y ve slovech příbuzných. Jako když se učíte jezdit autem s automatickou převodovkou, ale postupně jí stejně v některých situacích začnete kecat do řazení, a to klidně jenom kvůli momentální náladě za volantem.

Tedy jsem v tom klasickém krémovém polévkovém přístupu udělala tři myšlenkové obrátky.

Dýně pečená, nikoli opečená

Nějak se mi do mysli vloudil pocit, že pečená dýně chutná trochu jako pečené brambory – a ty já mám tuze ráda. Oproti tomu dýně rychle opečená a proskočená v hrnci na oleji nebo na másle tohle kouzlo neumí.

Dýni tedy nejprve očistím a nakrájím na kusy. Aby se líp opekla, samozřejmě ji promíchám s olejem a větší špetkou soli. Některé dýně se ještě musí zbavit slupky, která v teple nezměkne, ale u dýně hokaido tato činnost nutná není, což šetří hromadu času.

Takto připravenou dýní sežehnu v troubě při vysoké teplotě. Konkrétně ji peču při 220 stupních a bez horkovzduchu asi 30 minut, než jí začnou místy naskakovat hnědé puchýřky a než je docela měkká a poddajná.

pečená dýně do polévky

Pozor, ve stadiu kremace už tak půvabně nevypadá ani nechutná, tak se nikde nezapomeňte.

Kokosové mléko, nikoli smetana

Přidání smetany rovnou do základu polévky způsobí, že suroviny se lépe spojí, prolnou a zároveň líp zahustí. Ale nemusí to vždycky být jen smetana z kravského mléka. Stejně tak dobře bude fungovat i kokosová smetana – nebo klidně i kokosové mléko. Myslím – byť to nemám vyzkoušeno – že by šla použít i jiná rostlinná mléka, pokud by to chuťově dávalo smysl.

Kari pasta, nikoli muškátový oříšek

Ke každé krémové polévce patří nějaké specifické drobné dochucení. K dýňové polévce třeba muškátový oříšek, ke špenátové česnek, k řepné nebo houbové kmín a tak podobně. Ale záměna smetany za kokosové mléko přímo volá po asijských chutích, a tak jsem prostě a jednoduše použila kupovanou červenou kari pastu. Nesháněla jsem ji v žádném speciálním obchodě, mají ji u nás v obyčejných potravinách.

kokosové mléko a kari pasta

Místo kari pasty klidně vezměte třeba jen drcený římský kmín a koriandr, trochu chilli a česneku a zázvoru nebo kurkumy a nebojte se v polévce povařit i kousek citronové trávy.

Závěrem se vůbec nebudu zmiňovat o nápadu, že i ta dýně by se vlastně dala vyměnit.
 

Dýňová polévka s kari

Celkový čas: 1 hour

Množství: 4 porce

Dýňová polévka s kari

Suroviny

  • 1 kg neočištěné dýně (750-800 g po očištění)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 cibule
  • 400 ml kokosového mléka nebo kokosové smetany
  • 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru (jde to i bez něj, ale u žádné krémové polévky to pak není úplně ono)
  • 1 balení (50 g) červené kari pasty

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Z dýně mezitím vydlabejte měkkou dužinu se semínky, odstraňte stopku a tuhý spodní konec a taky dýni oloupejte, pokud nemáte druh hokaido.
  2. Očištěnou dužinu dýně nakrájejte na centimetr silné plátky, promíchejte je s 1 lžící oleje, 1/2 lžičkou soli a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se kousky dýně nepřekrývaly a ležely jen v jedné vrstvě. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut, až dýni začnou vyskakovat hnědé puchýřky a bude krásně měkká.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středně velkém hrnci rozehřejte druhou lžíci oleje, vhoďte nakrájenou cibuli, zbytek soli a zvolna nechte 2-3 minuty měknout a zesklovatět. Občas promíchejte a hlídejte, cibule by neměla začít hnědnout.
  4. Ke změklé cibuli přidejte kari pastu a ještě minutu míchejte, aby se rozvoněla v tuku. Zalijte kokosovým mlékem a vývarem a zvolna přiveďte k varu.
  5. Upečenou horkou dýni přesuňte z plechu do hrnce k vroucímu polévkovému základu, nemusíte ji nijak krájet ani kouskovat, nechte kusy velké, tak jak jsou. Vařte zvolna a nezakryté 15 minut. Jestliže to u vás při pečení dýně hezky vonělo, tak teď už to bude k nevydržení.
  6. Na závěr polévku rozmixujte ponorným mixérem co nejvíc dohladka. Pokud je to potřeba, dosolte, nic jiného by však polévce chybět nemělo. Chladnutím polévka houstne, podávejte ji vždy co nejvíc horkou, to má nejlepší konzistenci.

 
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Marcela flair says:

    Milá Flo, zrovna minulý týden mi brnknul na internetu do nosu recept na dýňovou polévku se zázvorem a pomerančem – z pečené dýně. Dýňovou polévku vařím s různými obměnami už roky, ráda přidávám právě zmíněný zázvor a pomerančovou šťávu, takže tyto chutě nebyly pro mě novinkou, ale novinkově jsem dýni upekla. A asi takhle – pokud to jen trochu půjde, už nikdy jinak. Takže děkuji za potvrzení a za další variantu – přesně tahle pasta se mi tu už nějakou dobu „válí“, dýně jsem nakoupila, kuřecí vývar čeká v lednici, takže není co řešit ;-). Moc děkuji! Krásné podzimní dny přeje Marcela

  2. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko. S dýňovou polévkou jsi mi udělala radost, vařím ji také, ale tento recept je pro mne novinkou a ráda tuto variantu vyzkouším. Dýni mám doma a tak se můžu pustit do díla.
    Přeji hezký víkend. Vlasta

  3. Milá Flo,
    dýňová polévka je u nás jasnou volbou. Je to vlastně volné pokračování cuketové z léta, takže ano, i dýně se dá vyměnit. Zkusím dnes změnit postup se smetanou a do dýňové polévky za sebe doporučuji zázvor…

  4. Martin says:

    Na Madeiře jsem jedl dýňovou polévku s rybím vývarem a kousky opečené ryby a občas ji dělám i tady… Vynikající.

  5. Milá Forentýnko,
    dýňovou polévku vlastně už v jiné podobě ani nemám ráda. Naučila mě ji sestra, která vařila v indické veganské kuchyni. Oproti tvému receptu ji dělám se zázvorem a kari kořením a navíc tam dávám ještě cizrnu a zdobím čerstvým koriandrem. Jen ji dělám bez smetany. Velice mě zaujalo přidat kokosové mléko a určitě to tak vyzkouším. Děkuji za inspiraci. krásný den Pavla

  6. Ahoj Flo, dělám podobnou verzi již roky a roky ji milujeme. Jen tedy jsem ještě neodhodlala k té pečené variantě, připadá mi to k žďobínek pracnější, no ale asi už to teda budu muset vyzkoušet ?

  7. Laďka says:

    Milá Flo, děkuji za inspiraci. Právě jsem se vrátila ze zahrady s asi 3kg dýní Hokkaidó, jdu si k Tobě vyhledat nějaký nový recept a ejhle! Z mailu na mě „vykoukl“ tvůj text… Tak šup s dýní do trouby a pak už nezbývá než se těšit, až ta dobrota bude na stole!

  8. Ahoj Flo, stejnou verzi dýňové polévky jsem už dělala, včetně předpečení dýně, a musím říct, že nám moc chutnala. Manžel také nemá rád, když je z jídla moc cítit ta „dýňovina“ 🙂

  9. Milá Florentýno,
    dýňovou polévku vařívám z Hokaido orestované na cibulce. Pečenou dýni milujeme, takže mám pocit, že pokud ji upeču, do hrnce se stejně nedostane, neb mi bude odebrána přímo z plechu. Bohužel v rámci distanční výuky jsou všichni doma, tak nevím jak to uhlídám, ale ráda bych to zkusila.

  10. Lubomír says:

    Ahoj. Páči sa mi aj Tvoja verzia 🙂 🙂 🙂 vďaka za recept. Cením si ich a teším sa na ne…na štvrtky (teda na čtvrtky) 🙂

  11. Dobrý, změna je život, musíme to vyzkoušet. Díky. Zdravím všechny příznivce v této nelehké době.

  12. Maruska says:

    Ahoj Flo
    tvoji verzi určitě zkusím. Ja varim dynovou polévku s cury a pomerančovou stavou.
    Nakonec zakysanou smetanu a 2-3 lzice vodky nebo ginu.
    ahoj mejte se všichni dobře Maruska

    1. Vodka a gin, tak to bude úžasné vylepšení. Jdu do toho. Díky.

  13. Presne tak: jedine s kokosovym kremem je to ono a ja jeste pridavam cerstvou pomerancovou stavu!!!!

  14. Děkuji za zajímavý recept, který hned přeposílám!
    Zdravím všechny přítomné, i ty, kteří teprve přijdou a vzkazuji: držte se!

  15. Kamila says:

    Ahoj Flo,
    ani jsem netušila, že jde udělat dýňovou polévku bez pečení:-)
    Mám ale trochu problém s všelijakým kořením, nejsem si totiž jistá, jak je nebo není vhodný pro děti muškátový oříšek, zázvor, curry atp. Ty děti máš, předpokládám, že o tom tedy máš nějakou povědomost.

    1. Mým dětem kari nechutná. Indické děti ho určitě jí velmi brzy 🙂

      Polévka výborná. Muž si pochvaloval.

  16. Milá Flo,

    zjevně se tvá kouzelná kuchařská moc rozšířila i na jiné varné desky než tvoji vlastní.
    Dýňovou polévku totiž dnes právě vařím, přesně podle tebe. Jediné, co jsem ještě nezkusila, je obměna s kokosovým mlékem. Příště, tipuji nejpozději v následujícím týdnu, na něj dojde.
    U nás vede zásadně verze z pečené dýně, mám ji upečenou do zásoby a přichystanou v mrazáku, Vaření jde pak rychlostí blesku.
    Děkuju moc za všechny tipy, nápady a obměny a za úžasně vtipný styl psaní. Popravdě pokaždé, když plánuju vaření na celý týden, uvařím si kávu, otevřu tvůj blog a ohromně se bavím. A jako bonus mi z toho vyjde dokonalý seznam pestrého vaření a pečení.
    Krásné podzimní voňavé dny.

    1. Můžu se zeptat jak připravujete dýni abych ji mohla uchovat v mrazáku na přípravu polévky. Zbylo mi ji dost a nechci ji vyhodit. Děkuji za odpověď

  17. Milá Flo,
    super recept, tiež máme oranžovú polievku veľmi radi a to v akejkoľvek podobe. Podľa mojich skúseností – a jedlíkov máme pri stole rôznych , žiadna podoba tejto polievky ešte u nás nesklamala.
    Alena

  18. Zděsil jsem se, že oranžové radovánky budou znamenat křepčit se socdemáky …zaplaťbůh ne. A dýňovou polívku leda až někdy ochutnám nějakou dobrou. Ač nejsem v kuchyni úplný elév, nikdy mi dýňovka nechutnala, ať už jsem zkoušel dýni hokkaido nebo ne, ať jsem ji pekl nebo ne. Prostě jsem nikdy dobrou neuvařil ani nejedl, tak nevím, jak má správně chutnat, a když nevím, jak má chutnat, tak ji prostě nedokážu uvařít stejně, jako barvoslepý nenamaluje obraz, ani když bude mít paletu s barvami velikou jak tác na obědy. Nejspíš prostě nemám dýňovou rád… ale závidím těm, kterým chutná. Tahle oranžová je totiž krásná… 🙂

    1. Odpovím sám sobě – tak už jsem konečně ochutnal výbornou dýňovou! Vařila ji dcera mé přítelkyně. Dokonce jsem si i přidal. Ale o moc chytřejší nejsem – budu muset být přímo u vaření a ochutnávat průběžně, abych porozuměl skladbě chutí. Takhle je to pro mě zkušenost zcela nová a neorientuju se.
      Dýňovka je fakt dobrá polívka. Ale stejně zůstanu věrný hlavně vývarům, boršči, Nodlově pikantní fazolačce a čočkovce 🙂

  19. Miriam says:

    Ahoj Florentýnko,
    děkuji za recept. Vyzkouším to pečení dýně v troubě. Osobně dělám polévku tak, že opražím kostky dýně hokkaido na ghí (přepuštěné máslo), přidám římský kmín, kurkumu a kari koření (nebo nějaké typu garam masala), nějak mě to táhne do marockého regionu. Uvařím doměkka, rozmixuju tyčákem. Přidám kokosové mléko nebo smetanu. A pokud se mi chce, opražím dýňová, slunečnicová semínka na pánvi na sucho do hněda. Jako topku přidám pár kapek dýňového oleje z rakouských štýrských dýní – kupuju ve zdravé výživě, myslím, že i Sonnentor něco takového má. Za nás absolutní polévka hvězda s aspirací na stálici české kuchyně!

  20. Zdenka says:

    Ahoj Flo, dýňovou polévku dělávám podobně, jen dávám péct k dýni i tu cibuli a pár stroužků česneku.
    Když se na závěr dá do polévky lžíce zakysanky a posype se praženými (a solenými) dýňovými a slunečnicovými semínky, nemá chybu 🙂

    1. Zdeni, mám pocit, že vaříme ve stejné kuchyni 🙂 Dělám to přesně jako Ty a ta směsice dýně, pečeného česneku a cibule je takový voňavý příslib tomu, co bude na talíři 🙂

  21. Bez pečení je to rychlejší a ta chuť se mi nezdá moc rozdílná spousta koření ji přeraží a pro dětí bych dala každopádně jen ten zázvor

  22. Tak jo, zase jste me dostala – zas uplne jina polivka, nez by clovek cekal!:-) diky

  23. Karolína says:

    Milá Fló,
    tak vlastně jsi mě tím recept dnes dostala a hodně nadchla, i když ze začátku tomu nic nenasvědčovalo, dokonce jsem začínala číst s trochou nedůvěry, protože hokaido už tak jak tak milujeme… Ale s tím kokosovým mlékem jsi mě získala. Běžná smetana – to by bylo moc fádní a doma to ani moc nechutná. Takže – paráda, moc děkuji. Karolína

  24. Milá Flo,
    dýňovou polévku vaříme často, ale Tvou verzi pečené dýně a přidání kokos.mléka určitě vyzkouším. Díky za tip

  25. Ahoj Flo, tuto verzi dýnové polévky neznám, pečení je pro mne novinka a tak novinku vyzkoušíme. Držte se všichni!

  26. Jaroslav S. says:

    Přiznám, že si ani z dávného mládí dýňovou polévku nepřipomínám, nu což, na stará kolena si zkusím připravit, navíc podle receptu z pera nejpovolanějšího. S dýní mám naopak spojena dlouholetá zpracování „kostičkového“ kompotu, který si celoročně vyžadovaly moje dítka, dnes již všechna v důchodové věku. Holt, nějak nám to utíká, žeáno?
    Díky s přáním hezkých, byť problémových dní – Jarda

    1. Marcela flair says:

      U nás se z dýně dělal nejenom kompot, ale i „džus“. Bohužel neměl moc dlouhou trvanlivost, tak se musel pít rychle. Pamatuju si jen, že se do toho přidával pomerančový Sunquick. Přeji pevné zdraví! M.

  27. Gregor says:

    Už sa teším. Hokkaido polievka je u mňa jedna z najobľúbenejších! Na akýkoľvek spôsob.
    Ďakujem

  28. Miloslava says:

    Zrovna dnes jsem ji vařila,ale dýni jsem ještě nepekla.Vyzkouším.Já tam přidávám dvě menší brambory a zeleninový vývar a není tak sladká.Dávám trochu kurkumy.Smetanu jsem dnes nedala a byla výborná.A děkuji za recepty.

  29. Ahoj Florentýnko,
    moc tě zdravím a každý týden si s radostí čtu tvoje nápady a recepty. V pondělí jsem si oranžovou nádheru uvařila a móóóc jsem si pochutnávala.K dýni do trouby jsem přihodila kousek celeru a s cibulí orestovala dva stroužky česneku. Prostě nádhera.
    Takže se opatruj,ona choroba ať nás mine a jsme v pohodě. Jana?

  30. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept. Já tenhle typ polévek nemusím, ale je to třeba vyzkoušet a uvidíme.

  31. Marika says:

    Také jsem polévku ještě z pečené dýně nevařila. Příští bude dle tvého receptu. Dávám vývar z kostí i vepřových, vždy nám chutnala, tak uvidíme. Díky za recept.

  32. Ladislav says:

    Ahoj všichni-dýňovou polévku jsem vařil asi před několika dny a musím říct aniž bych znal recept od Florentýnky ,že z muškátovým oříškem všem chutnala a proto zkusím tu druhou variantu dík za recept.

  33. Díky za dobrý typ, ráda vyzkouším 🙂
    Jana

  34. Stáňa says:

    Vyzkouším předpečení dýně, jinak já osobně nemám moc ráda kari, takže používám jen česnek a nať koriandru, máme rádi i s opečenou houstičkou a trochou výrazného sýra navrch.

  35. Petr Novak says:

    Protože v Rakousku už cca 15 let pracuji, taky jsem si jejich krémové polévky zamiloval. Proto mám pro tebe ještě jedno vylepšení krémových polévek. Prostě po zarestování všeho přidej a odvař trošku dobrého bílého vina. Jinak nejvíc v Rakousku ujíždím asi nejvíc na krémové cesnečce. Dozbena většinou krutony, šlehačku na vrch a posypat pažitkou. Dobrou chuť

  36. Dagmar says:

    Dost podobně jí dělám již roky. Jen jí peču rovnou s kořením garam masala a chilli. A podle nálady jí buď sníme jako přílohu k masu nebo jí následně rozvařím s vývarem a kokosovým mlékem.

  37. Dělám už několik let. Polévka je sytá, výživná a výborná. Radím při vaření přidat nastrouhaný čertsvý zázvor (množství dle chuti, co kdo rád).

  38. Ahoj Flo, děkuji za novou inspiraci. Dyně jsou již ve sklepě. Soňa

  39. Kristyna says:

    Tento recept mi snad seslalo samo nebe! V lednici jsem měla nacatou kokosovou smetanu a marně jsem premyslela, co s ni… takže tato polévka byla dnes k večeři a je vynikající!!! Na talíři jsem ji zakapla olejem z dynovych semen a posypala par dynovymi semínky před servirovanim, super! Moc díky 🙂

  40. Ahoj Flori,dík za recept. Polévku vařívám každý podzim,ale znám jen z opečené dýně. Tentokrát udělám změnu a dýni upeču. Pečenou dýni znám,ale jako pochoutku ,která je jednou ze směsi pečené nebo grilované zeleniny. To je taky dobrota. Tak ať jste všichni zdraví! Alča

  41. Jitka says:

    Polévku z dýně pečené vařím už dlouho, má to ovšem jednu „nevýhodu“. Musím péct dýně mnohem víc, protože jsem jí vždycky pojedla jen tak a do polívky moc nezbylo 😀

  42. Renata says:

    Milá Flo, dobrý nápad udělat změnu. Dostala jsem patizon, nebo jak se ten disk jmenuje :), bude polévka ala dýňová.

  43. Milá Flo,
    dýňová polévka je senzační, ale u mne současně velmi záleží na druhu dýně, z které polévku připravuji. Po několikaleté zkušenosti dnes ji dělám už jenom z dýně muškátové (tzv. „popelky“). Je mnohem jemnější a není při jezení cítit takový ten „škrobový ocásek“. Jinak postup přípravy stejný.

  44. Ahoj Flo, dýňovou polévku jsem dělala nedávno úplně poprvé a dala jsem tam kousek čili papričky a kari. Dýni jsem jen restovala a dala jsem brambor na zahuštění, trochu zak, smetany. Byla vynikající!!!!! Tak ať jsme všichni zdraví Alena

  45. Ahoj ten recept je bajecnej ,jenom ta doba nebo teplota na peceni je moc vysoka (nebo moje trouba ma problem) chytila jsem to akorat po patnacti minutach. Ale polevka chutnala.

  46. Dělám dýňovou polévku i ve školní jídelně,přidávám brambpry,abyh nemusela zahustit moukou,kurkumu a smetanu.Kokosové mléko je dobrý nápa.Jak tady někdo psal,přidat cizrnu,to je taky dost dobrý.Musím zkusit.Bohužel, děti jí nejedí a končí v odpadu.

    1. Omlouvám se, ale u nás ji taky ostatní nemusí, tak zbytek zavařím nebo zamrazím, proč vyhazovat? To je přece škoda?

  47. Ahoj Flo, dýňovka je prostě mňamka. Také ji dělám už mnoho let. Dříve jsem si je vypěstoval sám, ale nyní se to ani nevyplatí. Dýně hokaido se dá pořídit za 25 Kč.
    Pečená je samozřejmně chutnější, ale musí dávat pozor, aby se nespálila. Poslední dobou ji dělám s kokosovým mlékem a kokosovou smetanou z DM. Koření různě měním, podle toho, kdo ji bude koštovat.

  48. Ahojky milá Florentýnko,
    dýňovou polévku jsi dotáhla k dokonalosti. Děkuji ti.
    Pro potěšení dětských duší se do ní dá přihodit pár deka zvlášť uvařené černé čočky. Je pak taková pěkně puntíkatá.
    A zázvor vždycky nastrouhám a přes plátýnko přecedím jen šťávu, ať tam nejsou chloupky. Přeji ti pohodový podzim vzdor všem nemocem. Eva

  49. Podobným způsobem jsem udělala krémovou polévku z tuřínu, mrkve a kořenové petržele (prostě co dům dal) a byla výborná. Díky za vychytávky, především za tu s přidáním smetany na začátku vaření – to jsem neznala.

  50. Ahoj Flo,
    dýňovou polévku milujeme, stejně jako cuketovou… Nikdy jsem jí ale nedělala z pečené dýně, tak to vyzkouším. Nezahušťuju ani smetanou ani bramborem, přijde mi hustá dost sama o sobě. A protože jí vařím i pro děti, přidám trochu skořice a báječně to pak voní…. Hezký podzimní čas přeji

  51. Já ji vařím v různých obměnách, ale úplně nejradši ji mám s jablky, kari, zázvorem, citronem a chilli ? Ta jablka mi tam doslova vyrazila dech, doporučuju! ❤️

  52. Šárka says:

    Díky za tip, já vždy dýni jen vařila, s tou pečenou to má jiné grády a chutná mi tam moc i to jiné koření. Vždy jsem dávala jen klasiku, sůl, pepř atp., mas chili, tak díky a všem dobrou chuť! Těším se na další podzimní polévky, v tom dešti přijdou vhod!

  53. Jednou nám zbyla z nějakého receptu pečená dýně, brambor a kousek pečené řepy. Ten poměr už asi nikdy nezopakuju, ale polévka z toho byla vynikající ! 🙂 Jinak dřív jsem vařila dýni v zeleninovém vývaru, ale pak jsem jednou zkusila pečenou a už nikdy jinak ! Jak jsem psala v komentáři Zdence „ta vůně pečené dýně je takový voňavý příslib toho, co bude na talíři“ Děkuji za recept a ostatním za modifikace – třeba ten gin 🙂 .. zkusíme!

  54. Simona says:

    Polévka je naprosto luxusní, vařila jsem v tomto podání poprvé a je vážně delikatesní. Děkuji moc!

  55. Dnes jsem po delší době vařil dýňovu polévku a poprvé s pečenou dýní a šlehačkou rovnou od začátku. Výsledkem byla skutečně sametová struktura polévky, krásně jemná a opravdu krémová. Děkuji, moc jsme si pochutnali. 🙂

  56. Sandra says:

    Dekuji za prekrasny recept na dynovou skvostnou super-polevku. Az na par druhu listi (rozumej petrzel, bazalka, snitlik apod.) a koreni vetsinou pouzivam vse orientalni konce kokosovym olejem. Takže za mne „Formule-1“! 🙂

  57. Jak si obvykle potrpím na postupy vylepšující chutě, tak dýňovou polévku nejvíc milujeme takto:
    Pokrájené hokaido zaleju vodou, osolím, opepřím a povařím. Pak rozmixuju se smetanou a přidám chilli 🙂
    Zkoušeli jsme opékat na tuku, s cibulí, česnekem, bramborem, vývarem, muškátem, zázvorem, péct v troubě, vařit po rakousku rovnou se smetanou… a vyhrála ta nejprimitivnější varianta. Echt dýňová.

  58. Zuzka says:

    Nejdražší Flo,

    Dýňovku jsem teda vařila poprvé, takže jsem si okamžitě šla pro recept k tobě na web. Kam taky jinam, že ? Standardně jsem se držela receptu a znejistěla jsem až u množství curry pasty. 50g?! Jako fakt? ? Vždyť to bude pekelně ostrý ? Nicméně jsem tam těch 47g dala… Nevím Teda jaká je pasta od značky co máš v receptu na fotce, ale moje pasta (jiná firma, ale znám ji z Thajska, takže kupují jenom ji) je teda ostrá pekelně. Ale oddaně Ti důvěřuji a rozhodně bych si nedovolila zpochybňovat tvé postupy. Tak…. A teď mám polívku sice dobrou, ale tak ostrou, že se z ní potím až za ušima ????????? snažila jsem se to zmírnit ještě nějakou troškou kokosového mléka a vývaru, ale nic… Taková dýňovka by zula boty i mrtvému ??? nějaký nápad jak ji zachránit? ???

  59. Ta polévka je skutečně výborná! Úplně jste se strefila do mých chuťových pohárků. 🙂

  60. Dýňovku jsem dělal i dříve a změna s kari pastou mi moc nesedla. Potom jsem narazil na zapékání se šalvějí. Chuť a vůně šalvěje tomu dá jiný rozměr. Pro mě zatím nejlepší varianta.

  61. Nevím, jestli to tu někdo psal, ale v Peru vařili polévku či co ze zapalla, takové dost škrobnaté dyně/tykve, a dávali tam sýr, typu balkánský… taky možnost… Upečení tomu určitě dodá lepší chuť, jsem na to už zapomněl, dřív jsem to tak dělal… Upéct dyni s bylinkami, většinu na polévku, zbytek sežrat jen tak 😀

  62. Dana M. says:

    Milá Flo, dýňovou polévku jsem nikdy nejedla. Pro recepty na věci, které vařit neumím, si ráda chodím k tobě a tak jsem se do toho dnes dala. Neměla jsem kokosové mléko ani smetanu a ani kari pastu, takže jsem nahradila smetanou ke šlehání a kari kořením (vrchovatá lžička značky Knorr). Jinak jsem postup dodržela, jen jsem ještě přidala i jednu bramboru, kvůli lepšímu zahuštění, jak tu někdo psal. Polévka je úžasná. Dali jsme si ji s krutony z nasucho opečeného chleba s česnekem a i děti se olizují (vařená zeleninová jídla spíš ignorují, jedí jen syrovou zeleninu). Jsem nadšená, tohle budu opakovat často!

  63. Monica says:

    Zatím nejlepší recept, který jsem kdy vyzkoušela. Naprosto luxusní polívčička
    😊👌

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close