Krtkův dort snadno a rychle

Krtkův dort je geniální krabicové řešení, kterému jsem kdysi dávno i s dětmi propadla. Pak jsem se naučila péct moučníky z běžných surovin a dort zmizel v propadlišti vzpomínek pod vrstvami jiných láskyplných dezertů. Nezmizel však úplně. Už několik let ho mám na seznamu receptů, které chci zveřejnit. Letos to konečně vyšlo. Při příležitosti desetiletého …

Gremolata – záhadná italská kráska

Když se řekne gremolata, tak to vyvolá jistou nejistotu. Zní to povědomě, ale co to vlastně je? Odkud gremolata pochází a k čemu je dobrá? Gremolata se vzala přesně tam, kde pesto, tedy v Itálii. Je na pováženou, že pesto si užíváme plnými lžícemi, zatímco gremolata zůstala opatrně stát někde na hranicích Itálie se světem …

Zelenina na grilu – základní postup

Křehká zelenina na grilu? Ano, a nejlépe na velmi rozpáleném grilu. Těžko se tomu věří, ale zelenina na grilu je skutečně značně odolná a potřebuje rázně zatopit. Vydrží toho dost a nemusíte ji kontrolovat každých deset vteřin. Dokonce jí sluší částečné připálení až do stavu puchýřků. Obavy z horka proto pusťte k vodě.

Kuřecí souvlaki

Souvlaki vypadá jako maso na špejli a je to maso na špejli. Zejména vepřové, jehněčí, kuřecí, a dokonce i rybí. Doprovází ho nejčastěji zelenina, tzatziki a pita chleba, ale sem tam se k němu nachomýtnou i hranolky. Souvlaki je v Řecku totéž jako v Česku párek v rohlíku. Tohle oblíbené jídlo do ruky se dá …

Rebarbora

Dnes, když si jsme si něčím jisti, bereme na to jed. Jenomže dřív se na to brala rebarbora. Podívejte se, co napsaly noviny Národní politika v srpnu roku 1907: „Noviny přinesly jenom zprávu, že byl nalezen snubní prsten pod stolem v kavárně, kde je dámská obsluha, a kde se zavírá, až když odejdou poslední hosté, …

Jak nezabít kynuté těsto: recept pro všechny, kdo si s kynutím nerozumí

Ukažte mi autora kuchařek, který ještě nikdy neslyšel postesknutí: „já kynuté těsto prostě neumím, už mě to zkoušeli naučit tři lidi, ale je to prostě marný!“ Nenajdete takového. I mně se včera jedna další taková nešťastnice přiznala. Přišel tedy čas, abych se vyjádřila na téma kynuté těsto v rukou začátečníka. Tak tedy poslouchejte. Kynuté těsto …

Moje tajná ingredience

„Paní Pišová, jakou přísadu by měl mít v kuchyni každý? Co dokáže vylepšit každé jídlo, když mu něco chybí? Jaká je vaše tajná ingredience?“ Odpovím vám, ale možná se vám to nebude líbit. Samozřejmě mám po ruce tři eticky přípustná dochucovadla, kterými umím napravit nedostatek chuti v jídle. Ne, není to ani vegeta, ani bujón …

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close