Vaječné recepty neboli první povelikonoční pomoc
Díky vykoledovaným zásobám se každý rok zas a znovu ptám sama sebe, kam bych asi tak ještě propašovala vařená vajíčka. Něco mi říká, že moje problémy asi nejsou touto dobou příliš originální.
Navzdory mému širokému repertoáru jídel s vařenými vejci nemám vždy vyhráno. Ano, vajíčka se dají přidat do sendviče, do polévky nebo podávat místo masa k omáčce. Jenomže ke spotřebě obarvených vajíček je třeba přistupovat strategicky.
Barva nezřídka pronikne i skořápkou a poznamená bílek. Kdybych pak například do zapečených brambor dala vajíčka dvou nebo více barev, způsobím revoltu u stolu. K zeleno-červeno-modrým bramborám člověk prostě nemůže přistupovat jinak než zdrženlivě. A proto do vaječné pomazánky přidávám jen vajíčka zelená, protože ladí s pažitkou, anebo jen červená, když mám po ruce kapii.
Třeba vám moje vyprošťovací recepty budou inspirací. Snažila jsem se vybrat ověřenou klasiku, sezónní, snadnou, avšak působivou.
![vaječná pomazánka](https://www.kucharkaprodceru.cz/wp-content/uploads/2017/04/vaječná-pomazánka-300x201.jpg)
Klasická vaječná pomazánka
Jakékoli další vylepšení (pažitka, nakrájená kapie apod.) je už jen ve vašich rukou.
Pro 2 osoby:
4 vejce uvařená natvrdo
80 g změklého másla
1-2 lžičky plnotučné hořčice
špetka soli
Vejce oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Máslo důkladně rozmíchejte v míse vařečkou, čím víc se vám ho podaří napěnit, tím bude pomazánka lehčí. Přimíchejte vejce, hořčici, sůl a podávejte s rohlíky nebo s chlebem.
Rada: Pokud musí pomazánka před namazáním chvíli čekat, raději ji uložte do lednice, pak si na ni ale včas vzpomeňte a nechte ji aspoň deset minut stát na kuchyňské lince, sic se vám bude špatně natírat – stejně jako dobře vychlazené máslo.
![vaječné recepty](https://www.kucharkaprodceru.cz/wp-content/uploads/2017/04/vaječné-recepty-300x221.jpg)
Vaječná pomazánka s lučinou
Lučina je perfektní základ pro kdejakou pomazánku. Včetně vaječné.
Pro 2-3 osoby:
4 vařená vejce
1 středně velká kyselá okurka
100 g lučiny (nikoli ve vaničce)
1 lžíce zakysané smetany
sůl
Lučinu rozetřete se zakysanou smetanou nebo lžící mléka. Vajíčka oloupejte, nakrájejte nebo nasekejte nadrobno, okurku nakrájejte ještě drobněji. Obojí přimíchejte k lučině, dochuťte solí. Pokud zrovna máte kreativní náladu, přimíchejte špetku nebo dvě kari koření, případně pár opražených a nasekaných mandlí.
Salát Mimóza
Nečekaná a zapomenutá, avšak tradiční kombinace srdíček hlávkového salátu, vařených vajec, opražené strouhanky a italské zálivky: to je jídlo restaurační úrovně, které vytvoříte z jednoduchých surovin. Důležité je použít pouze salátová srdíčka, nikoli celé hlávky.
Recept najdete v článku na téma Hlávkový salát.
![chřest s vejcem](https://www.kucharkaprodceru.cz/wp-content/uploads/2017/04/chřest-s-vejcem-234x300.jpg)
Chřest se strouhankovým vejcem
Vařený chřest sypaný opečenou strouhankou je klasika, která uvízla v hlavě nejednomu pamětníkovi starší kuchyně. Prvorepubliková kuchyně však znala ještě jeden zlepšovák: proč se spokojit jen se strouhankou, když můžete přidat vařené vejce?
Pro 2 osoby
500 g čerstvého chřestu, bílého nebo zeleného
80 ml bílého vína
4 lžíce másla
60 g jemné stouhanky – hrubší strouhanku nejprve prosijte
2 natvrdo vařená vejce
1/2 lžičky soli
- Chřest důkladně očistěte. Vezměte ostrou škrabku a začněte každý výhonek čistit tam, kde končí špička, a pokračujte až ke konci stonku. Zejména bílý chřest má na povrchu tuhá vlákna, která by na talíři kazila zážitek z této jemné, delikátní zeleniny. Spodních 5 cm každého výhonku odřízněte a vyhoďte, případně ponechte do vývaru, máte-li ho časem v plánu. Neděste se velkého množství odpadu, u chřestu nelze jinak.
- V menší pánvi nebo v kastrůlku rozehřejte lžíci másla, přisypte strouhanku a důkladně promíchejte. Za bedlivého míchání opékejte na středním až středně silném plameni 2-3 minuty, až se strouhanka rozvoní a změní barvu z bledé na zlatavou.
- Vajíčka oloupejte a nakrájejte na centimetrové kostičky. Vhoďte do strouhanky a jemně promíchejte, aby kousky vajec obalily.
- Nachystejte si velkou mísu studené vody na chlazení chřestu. V širším kastrolu přiveďte k varu 1 litr vody s vínem, lžící másla a solí. Do vroucí tekutiny přidejte polovinu chřestu a 1-2 minuty povařte, jen než zelenina změkne na skus. Vyjměte a krátce zchlaďte v míse se studenou vodou, poté nechte okapat. Chřest by neměl vychladnout. Smyslem šokového zchlazení je pouze přerušit tepelnou úpravu a zabránit nežádanému měknutí. Totéž si zopakujte se zbytkem chřestu. Vývar z chřestu nevylévejte, můžete ho další den použít do krémové chřestové polévky, podstatně tím zlepšíte její chuť.
- Zbytek másla rozpusťte. Uvařený chřest rozdělte na talíře. Nejvíc bodů za umělecký dojem samozřejmě získáte, když necháte všechny špičky ležet stejným směrem. Konečky chřestu zasypte strouhankou s vejci a vše přelijte rozpuštěným máslem.
- Nejlepší přílohou jsou vařené brambory, bílé pečivo anebo uznalé odmítnutí čehokoli z jmenovaného.
Rada: O správné přípavě a nakupování chřestu se můžete dozvědět v článku Jak na chřest – recept, který vám ušetří peněženku
![špenátový salát se slaninou](https://www.kucharkaprodceru.cz/wp-content/uploads/2017/04/špenátový-salát-se-slaninou-300x201.jpg)
Špenátový salát se slaninovou zálivkou
Kdo říká, že salátový dresink musí být vždy studený? Tenhle teplý je proslulý svou přítulností k listům mladičkého špenátu. Kombinace pochází z klasické mezinárodní kuchyně.
Pro 2 osoby
100 g slaniny
1 menší cibule
1 stroužek česneku
2 natvrdo vařená vejce
100 g čerstvých žampionů
1 lžíce hnědého cukru
3-4 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce olivového oleje
200 g baby špenátu
- Slaninu pokrájejte na kostičky, vhoďte do pánve, podlijte dvěma lžícemi vody a zahřejte, aby pustila tuk. Poté ji na něm osmahněte dokřupava a děrovanou lžící vyjměte ven.
- Na tuku, který slanina pustila, opečte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Stačí doměkka, na zezlátnutí nečekejte.
- Do třetice k cibuli a česneku přidejte žampiony důkladně očištěné a nakrájené na čtvrtky nebo na plátky, jemně osolte a znovu krátce a prudce opečte. Vypněte plotýnku, po slanině se zatím ani neohlížejte. Zasypte cukrem, zalijte octem a olejem a rozmíchejte. Dolaďte podle chuti.
- Špenátové listy namočte do většího množství studené vody, ideální je samozřejmě čistý kuchyňský dřez. Nepouštějte vodu na listy, ať je zbytečně nepohmoždíte, jsou velmi křehké a citlivé. Nejprve napusťte vodu, teprve poté přidejte listy. Nechte je pár minut namočené, poté přesuňte do salátové ostředivky a vysušte. Vhoďte do pánve k horké zálivce, bleskově promíchejte, aby se listy obalily, avšak nestačily úplně zavadnout, a hned rozdělte na talíře.
- Oloupaná a nakrájená vajíčka naaranžujte na špenát. Přisypte opečenou, téměř vychladlou slaninu. Jezte bez prodlení, kousek čerstvého pečiva myslím nebude na škodu.
Tip: Recept je uveden v knížce Snídaně u Florentýny ve verzi přizpůsobené do krabičky s sebou do práce.
![přírodně-obarvená-velikonoční-vajíčka](https://www.kucharkaprodceru.cz/wp-content/uploads/2017/03/přírodně-obarvená-velikonoční-vajíčka-224x300.jpg)
Teplé vaječné chlebíčky
Nakonec ještě jedna malá inspirace pro ty, komu už došly opravdu všechny nápady k upotřebení vykoledovaných vajíček.
Pro 4 osoby:
6 plátků toustového chleba
6 natvrdo uvařených vajec
100 g lučiny
1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
1 lžíce citronové šťávy
hrst zelených drobně posekaných oliv
1 lžíce posekané pažitky
špetka mleté papriky
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
- Předehřejte troubu na 190 stupňů a vyložte plech alobalem.
- V misce smíchejte lučinu, citronovou šťávu a hořčici. Vejce oloupejte a pokrájejte velmi drobně, pak je přidejte společně s pažitkou a olivami k lučině. Dochuťte solí.
- Plátky chleba rozkrojte úhlopříčně. Naskládejte je na plech, pokapejte olivovým olejem a natřete vaječnou směsí. Lehce poprašte paprikou a zapékejte 10 minut do zrůžovění.
Tip: Společně s dalšími velikonočními recepty najdete tyto chlebíčky v knižní Kuchařce pro dceru.