Vaječné recepty neboli první povelikonoční pomoc
Díky vykoledovaným zásobám se každý rok zas a znovu ptám sama sebe, kam bych asi tak ještě propašovala vařená vajíčka. Něco mi říká, že moje problémy asi nejsou touto dobou příliš originální.
Navzdory mému širokému repertoáru jídel s vařenými vejci nemám vždy vyhráno. Ano, vajíčka se dají přidat do sendviče, do polévky nebo podávat místo masa k omáčce. Jenomže ke spotřebě obarvených vajíček je třeba přistupovat strategicky.
Barva nezřídka pronikne i skořápkou a poznamená bílek. Kdybych pak například do zapečených brambor dala vajíčka dvou nebo více barev, způsobím revoltu u stolu. K zeleno-červeno-modrým bramborám člověk prostě nemůže přistupovat jinak než zdrženlivě. A proto do vaječné pomazánky přidávám jen vajíčka zelená, protože ladí s pažitkou, anebo jen červená, když mám po ruce kapii.
Třeba vám moje vyprošťovací recepty budou inspirací. Snažila jsem se vybrat ověřenou klasiku, sezónní, snadnou, avšak působivou.

Klasická vaječná pomazánka
Jakékoli další vylepšení (pažitka, nakrájená kapie apod.) je už jen ve vašich rukou.
Pro 2 osoby:
4 vejce uvařená natvrdo
80 g změklého másla
1-2 lžičky plnotučné hořčice
špetka soli
Vejce oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Máslo důkladně rozmíchejte v míse vařečkou, čím víc se vám ho podaří napěnit, tím bude pomazánka lehčí. Přimíchejte vejce, hořčici, sůl a podávejte s rohlíky nebo s chlebem.
Rada: Pokud musí pomazánka před namazáním chvíli čekat, raději ji uložte do lednice, pak si na ni ale včas vzpomeňte a nechte ji aspoň deset minut stát na kuchyňské lince, sic se vám bude špatně natírat – stejně jako dobře vychlazené máslo.

Vaječná pomazánka s lučinou
Lučina je perfektní základ pro kdejakou pomazánku. Včetně vaječné.
Pro 2-3 osoby:
4 vařená vejce
1 středně velká kyselá okurka
100 g lučiny (nikoli ve vaničce)
1 lžíce zakysané smetany
sůl
Lučinu rozetřete se zakysanou smetanou nebo lžící mléka. Vajíčka oloupejte, nakrájejte nebo nasekejte nadrobno, okurku nakrájejte ještě drobněji. Obojí přimíchejte k lučině, dochuťte solí. Pokud zrovna máte kreativní náladu, přimíchejte špetku nebo dvě kari koření, případně pár opražených a nasekaných mandlí.
Salát Mimóza
Nečekaná a zapomenutá, avšak tradiční kombinace srdíček hlávkového salátu, vařených vajec, opražené strouhanky a italské zálivky: to je jídlo restaurační úrovně, které vytvoříte z jednoduchých surovin. Důležité je použít pouze salátová srdíčka, nikoli celé hlávky.
Recept najdete v článku na téma Hlávkový salát.

Chřest se strouhankovým vejcem
Vařený chřest sypaný opečenou strouhankou je klasika, která uvízla v hlavě nejednomu pamětníkovi starší kuchyně. Prvorepubliková kuchyně však znala ještě jeden zlepšovák: proč se spokojit jen se strouhankou, když můžete přidat vařené vejce?
Pro 2 osoby
500 g čerstvého chřestu, bílého nebo zeleného
80 ml bílého vína
4 lžíce másla
60 g jemné stouhanky – hrubší strouhanku nejprve prosijte
2 natvrdo vařená vejce
1/2 lžičky soli
- Chřest důkladně očistěte. Vezměte ostrou škrabku a začněte každý výhonek čistit tam, kde končí špička, a pokračujte až ke konci stonku. Zejména bílý chřest má na povrchu tuhá vlákna, která by na talíři kazila zážitek z této jemné, delikátní zeleniny. Spodních 5 cm každého výhonku odřízněte a vyhoďte, případně ponechte do vývaru, máte-li ho časem v plánu. Neděste se velkého množství odpadu, u chřestu nelze jinak.
- V menší pánvi nebo v kastrůlku rozehřejte lžíci másla, přisypte strouhanku a důkladně promíchejte. Za bedlivého míchání opékejte na středním až středně silném plameni 2-3 minuty, až se strouhanka rozvoní a změní barvu z bledé na zlatavou.
- Vajíčka oloupejte a nakrájejte na centimetrové kostičky. Vhoďte do strouhanky a jemně promíchejte, aby kousky vajec obalily.
- Nachystejte si velkou mísu studené vody na chlazení chřestu. V širším kastrolu přiveďte k varu 1 litr vody s vínem, lžící másla a solí. Do vroucí tekutiny přidejte polovinu chřestu a 1-2 minuty povařte, jen než zelenina změkne na skus. Vyjměte a krátce zchlaďte v míse se studenou vodou, poté nechte okapat. Chřest by neměl vychladnout. Smyslem šokového zchlazení je pouze přerušit tepelnou úpravu a zabránit nežádanému měknutí. Totéž si zopakujte se zbytkem chřestu. Vývar z chřestu nevylévejte, můžete ho další den použít do krémové chřestové polévky, podstatně tím zlepšíte její chuť.
- Zbytek másla rozpusťte. Uvařený chřest rozdělte na talíře. Nejvíc bodů za umělecký dojem samozřejmě získáte, když necháte všechny špičky ležet stejným směrem. Konečky chřestu zasypte strouhankou s vejci a vše přelijte rozpuštěným máslem.
- Nejlepší přílohou jsou vařené brambory, bílé pečivo anebo uznalé odmítnutí čehokoli z jmenovaného.
Rada: O správné přípavě a nakupování chřestu se můžete dozvědět v článku Jak na chřest – recept, který vám ušetří peněženku

Špenátový salát se slaninovou zálivkou
Kdo říká, že salátový dresink musí být vždy studený? Tenhle teplý je proslulý svou přítulností k listům mladičkého špenátu. Kombinace pochází z klasické mezinárodní kuchyně.
Pro 2 osoby
100 g slaniny
1 menší cibule
1 stroužek česneku
2 natvrdo vařená vejce
100 g čerstvých žampionů
1 lžíce hnědého cukru
3-4 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce olivového oleje
200 g baby špenátu
- Slaninu pokrájejte na kostičky, vhoďte do pánve, podlijte dvěma lžícemi vody a zahřejte, aby pustila tuk. Poté ji na něm osmahněte dokřupava a děrovanou lžící vyjměte ven.
- Na tuku, který slanina pustila, opečte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Stačí doměkka, na zezlátnutí nečekejte.
- Do třetice k cibuli a česneku přidejte žampiony důkladně očištěné a nakrájené na čtvrtky nebo na plátky, jemně osolte a znovu krátce a prudce opečte. Vypněte plotýnku, po slanině se zatím ani neohlížejte. Zasypte cukrem, zalijte octem a olejem a rozmíchejte. Dolaďte podle chuti.
- Špenátové listy namočte do většího množství studené vody, ideální je samozřejmě čistý kuchyňský dřez. Nepouštějte vodu na listy, ať je zbytečně nepohmoždíte, jsou velmi křehké a citlivé. Nejprve napusťte vodu, teprve poté přidejte listy. Nechte je pár minut namočené, poté přesuňte do salátové ostředivky a vysušte. Vhoďte do pánve k horké zálivce, bleskově promíchejte, aby se listy obalily, avšak nestačily úplně zavadnout, a hned rozdělte na talíře.
- Oloupaná a nakrájená vajíčka naaranžujte na špenát. Přisypte opečenou, téměř vychladlou slaninu. Jezte bez prodlení, kousek čerstvého pečiva myslím nebude na škodu.
Tip: Recept je uveden v knížce Snídaně u Florentýny ve verzi přizpůsobené do krabičky s sebou do práce.

Teplé vaječné chlebíčky
Nakonec ještě jedna malá inspirace pro ty, komu už došly opravdu všechny nápady k upotřebení vykoledovaných vajíček.
Pro 4 osoby:
6 plátků toustového chleba
6 natvrdo uvařených vajec
100 g lučiny
1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
1 lžíce citronové šťávy
hrst zelených drobně posekaných oliv
1 lžíce posekané pažitky
špetka mleté papriky
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
- Předehřejte troubu na 190 stupňů a vyložte plech alobalem.
- V misce smíchejte lučinu, citronovou šťávu a hořčici. Vejce oloupejte a pokrájejte velmi drobně, pak je přidejte společně s pažitkou a olivami k lučině. Dochuťte solí.
- Plátky chleba rozkrojte úhlopříčně. Naskládejte je na plech, pokapejte olivovým olejem a natřete vaječnou směsí. Lehce poprašte paprikou a zapékejte 10 minut do zrůžovění.
Tip: Společně s dalšími velikonočními recepty najdete tyto chlebíčky v knižní Kuchařce pro dceru.