Čokoládové lanýže

čokoládové lanýže

Kdybych měla jmenovat svůj hit číslo jedna, který chutná všem bez rozdílu, který není náročný na čas ani námahu v kuchyni a který je schopen vyvolat mnohačetné žádosti o recept, nebudu vůbec muset přemýšlet, co odpovím.

Čokoládové lanýže jsou a ještě dlouho zůstanou mojí osudovou kuchařskou láskou.

Jsou tak dokonalé, že je prostě taky musíš zkusit. Neznám nikoho, komu by nechutnaly.

Ještě než se do nich pustíš, je žádoucí, abych dala do souvislosti jednu zásadní věc. Tyhle lanýže dostaly název podle slavné houby stejného jména a nedostaly ho nadarmo. Tvarem jsou si velmi podobné. Proto se za žádných okolností nesnaž vytvořit pravidelné kuličky. To nejde – pokud budeš čokoládovou hmotu dlouho válet v dlani, rozteče se. Stačí letmé zaoblení prsty, žádné cavyky.

Nechej lanýže dostát svého jména i úžasu.


Čokoládové lanýže

Množství: Zhruba 50 kousků

Suroviny

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 60 g cukru – pokud je čokoláda dost sladká, může být i méně
  • 2 lžíce likéru nebo alkoholu vlastní volby (v nealko verzi použij ovocný sirup)
  • kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

Postup

  1. Do malého kastrůlku odvaž smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívej na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstav, přidej všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchej, dokud se všechna dobře nerozpustí. Na závěr vmíchej likér.
  2. Směs ulož do druhého dne do chladu, aby ztuhla.
  3. Rozlož na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosej kakaový prášek. Lžičkou odkrajuj ze ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově a jen letmo je zaobli konečky prstů a vzápětí odhoď do připraveného kakaa. Nesnaž se o dokonalé kuličky a už vůbec se je nepokoušej válet mezi dlaněmi rukou. Pojmenování lanýže nedostalo tohle cukroví jen tak zbůhdarma. Jakoby si z oka vypadlo s houbami stejného jména.
  4. Jakmile budeš mít pár kousků lanýžů vytvarovaných, obal je v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváš všechny čtyři okraje ubrousků a nutíš tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepej a přendej do malých papírových košíčků.
  5. Před snědením ostatními braň vlastním tělem a před rychlou zkázou chraň chladem.

Poznámky, rady, nápady:

Obměny: Kromě různých druhů čokolády a likérů můžeš použít i jiné suroviny na obalení: především drcené mandle, oříšky nebo kokos. Úplnou verzi receptu najdeš ve Vánoční kuchařce pro dceru.

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close