Čokoládové lanýže
Kdybych měla jmenovat svůj hit číslo jedna, který chutná všem bez rozdílu, který není náročný na čas ani námahu v kuchyni a který je schopen vyvolat mnohačetné žádosti o recept, nebudu vůbec muset přemýšlet, co odpovím.
Čokoládové lanýže jsou a ještě dlouho zůstanou mojí osudovou kuchařskou láskou.
Jsou tak dokonalé, že je prostě taky musíte zkusit. Neznám nikoho, komu by nechutnaly.
Ještě než se do nich pustíte, je žádoucí, abych dala do souvislosti jednu zásadní věc. Tyhle lanýže dostaly název podle slavné houby stejného jména a nedostaly ho nadarmo. Tvarem jsou si velmi podobné. Proto se za žádných okolností nesnažte vytvořit pravidelné kuličky. To nejde – pokud budete čokoládovou hmotu dlouho válet v dlani, rozteče se. Stačí letmé zaoblení prsty, žádné cavyky.
Nechte lanýžům dostát svého jména i úžasu.
Suroviny
- 70 g smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 60 g cukru – pokud je čokoláda dost sladká, může být i méně
- 2 lžíce likéru nebo alkoholu vlastní volby (v nealko verzi použijte ovocný sirup)
- kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)
Postup
- Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Na závěr vmíchejte likér.
- Směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.
- Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte ze ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově a jen letmo je zaoblete konečky prstů a vzápětí odhoďte do připraveného kakaa. Nesnažte se o dokonalé kuličky a už vůbec se je nepokoušejte válet mezi dlaněmi rukou. Pojmenování lanýže nedostalo tohle cukroví jen tak zbůhdarma. Jakoby si z oka vypadlo s houbami stejného jména.
- Jakmile budete mít pár kousků lanýžů vytvarovaných, obalte je v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
- Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.
Poznámky, rady, tipy:
Obměny: Kromě různých druhů čokolády a likérů můžete použít i jiné suroviny na obalení: především drcené mandle, oříšky nebo kokos. Úplnou verzi receptu najdete ve Vánoční kuchařce pro dceru.