Čtenářka týdne: Jitka Sůsová
„Ani si nepamatuju dobu, kdy bych rukama něco nevytvářela. Někdy v 11-12 letech jsem propadla drhání – macramé. Dokonce jsem si udrhala i svetr. Pak se přidalo pletení, práce s kůží. Na vysoké moc času nebylo, další tvořivý boom přišel na mateřské, kdy se tu začaly objevovat úplně nové pomůcky k tvorbě, hlavně barvy na sklo a porcelán. Pomalovala jsem kdekterý volný hrnek, talířek, skleničku… Potom přišlo období malby na textil a nakonec mě dostaly korálky. Absolutně.
Jsou u mě doma všude, ve spoustě krabic a krabiček čekají na to, až přijde inspirace a já odpluju do svého tvořivého světa a něco z nich vznikne. Ať už z korálků samotných, nebo v kombinaci s klubíčky, polymerovými hmotami, látkou. V hlavě mám milion nápadů a pořád se objevují další. O korálkování jsem napsala tři knížky – Šité korálky, Šité korálky II a Šité válečky. Ráda vedu výtvarné kursy v kulturním domě.
Mojí další oblastí, které se průběžně s různou intenzitou věnuji, je psychologie osobnosti, grafologie a celkově práce s lidskou duší. Vesmír mě asi popostrčil i k propojení s léčením těla, takže se poslední dobou věnuju výrobě domácí kosmetiky. Snažím se odbourávat i chemii v domácnosti, takže vyrábím, co se dá. Sbírám znalosti o bylinkách, můžete mě kolikrát vidět, jak cestou z práce, ještě v sukni a lodičkách, trhám do tašky třeba jitrocel, aby bylo na sirup a mast. Tomu bych se chtěla i v budoucnu hodně věnovat. Potřebuju se pořád něco učit.“
Jitka Sůsová prodává své výrobky na Fleru a seznámit se s ní můžete i na facebookových stránkách Reine Suseela.
Recept od Jitky: Kachní stehna s bylinkami a kumquaty nebo pomeranči
Jednou mi kamarádka nadšeně líčila pomalé pečení husy, asi prý tak patnáct hodin. Usoudila jsem, že to stojí za vyzkoušení, že to snad zkazit to nemůžu. Od té doby stačí doma říct: „bude kachna!“ Případně vyděračsky synkovi pohrozit: „jestli budeš prudit, nebude kachna!“ a dá se očekávat velmi vstřícná reakce.
Suroviny:
- kachní stehna
- sůl
- kmín
- pár snítek rozmarýnu
- několik kumquatů (pokud nemáte a nepřivezli jste si z Řecka kumquatovou marmeládu, postačí několik lžiček marmelády pomerančové)
Postup:
- Kachní stehna opláchněte a osušte utěrkou. Posolte je, pokmínujte, vložte do většího pekáče, přiklopte pokličkou a nechte zhruba od půlnoci spát v troubě vyhřáté na 90 stupňů. Nemusíte být nervozní, že máte kachnu v troubě a vy sami jdete v klidu spát. Kachna nikam neodejde :-) Brzo ráno vás nejspíš vzbudí vůně pečeného masa.
- Když se kachní nožky pečou přibližně 7 hodin, zvyšte teplotu trouby na 170 stupňů. Pekáč s kachnou vyndejte z trouby, pokud máte kumquaty, nakrájejte je na plátky a vhoďte je do pekáčku spolu s několika snítkami rozmarýnu. Pokud máte marmeládu, sběračkou si odeberte trochu sádla a rozmíchejte s několika lžičkami marmelády a kachnu tím potřete. Přihoďte větvičky rozmarýnu, přikryjte pokličkou a pečte ještě asi další hodinku.
- Pokud už vidíte, že se na kachních nožkách začíná tvořit kůrčička, pokličku sundejte a dopečte bez pokličky, můžete průběžně několikrát polít vypečeným sádlem. Podávejte s bramborovým knedlíčkem a zelím.
jůůů, děkuju, Flo :-) ještě pro upřesnění, na fotce je u stehýnek ještě nakrájený pomeranč – blesková inspirace :-)))
Díky :-)